Bezienswaardigheden Marrakech

Marrakech wordt ook wel de rode stad genoemd. Het is een oude stad, gesticht in 1062, door Yousouf ben Tashfin, de hoofdman van de Almoraviden, een machtige stam uit de Sahara die een enorm rijk stichtten dat zich uitstrekte van Ghana tot zelfs in Andalusië.

Bezoek twee steden in één stad

Marrakech is een ideale stad voor een citytrip. Het is ongeveer 3,5 vliegen vanaf Nederland en wanneer je uit het vliegtuig stapt, stap je in een andere wereld. De stad kan je als het ware opsplitsen in twee delen. Allereerst de oude medina en daarnaast de nieuwe wijken Gueliz en Hivernage. Beide gedeelten hebben hun eigen sfeer en bezienswaardigheden.

boek eens een stedenreis naar Marrakech

Wees niet bang te (ver)dwalen in de oude medina

Het maakt niet uit of je een kaart bij de hand hebt of niet, (ver)dwalen zul je toch in het doolhof van souks.  Er is geen reden voor paniek, want de oude Medina wandelen in een belevenis op zichzelf. neem de tijd om de medina te verkennen en dompel je onder in de vele winkeltjes en steegjes. waarvan je niet vermoed dat er zich ware paleizen achter de deuren kunnen bevinden. Het zal je Marrakech-ervaring nog verder verbeteren. Bovendien ben je nooit ver weg van het centrale plein

Onderga de magie van Djemaa el Fna

Het plein Djemaa el Fna is het hart van de stad. Van oudsher kwamen op deze plaats de boeren en kooplui samen. Hier vindt u slangenbezweerders, kraampjes met verse sinaasappelsap, verhalenvertellers. ’s Avonds komende de magiërs en verschijnen de tientallen eetkraampjes waardoor het plein een mystieke sfeer krijgt.

Ga winkelen (en onderhandelen) in de souks

Marrakech_Souks_01

Het is er druk en de verkopers kunnen een beetje opdringerig zijn in hun verkoop, maar de souks van Marrakech zijn een belevenis op zichzelf. In de medina vind je kilometers aan straatjes met allerhand winkeltjes waar je alles kunt kopen wat je kan bedenken. Van kleding tot kruiden, tot aardewerk en elk type souvenir denkbaar.

De allergrootste moskee van Marrakech is de Koutoubia Moskee, de prachtige minaret is een ijkpunt in de gehele stad. Vanaf het Djemaa el Fna plein is de minaret van deze moskee te zien. Niet-moslims mogen er helaas niet binnen. De minaret stond overigens ook model voor Tour Hassan in Rabat en de Giralda in Sevilla.

Bewonder de Koutoubia Moskee van buitenaf

De allergrootste moskee van Marrakech is de Koutoubia Moskee, de prachtige minaret is een ijkpunt in de gehele stad. Vanaf het Djemaa el Fna plein is de minaret van deze moskee te zien. Niet-moslims mogen er helaas niet binnen. De minaret stond overigens ook model voor Tour Hassan in Rabat en de Giralda in Sevilla.

Vergaap je aan de eindeloze kamers en tuinen van het decadente Bahia Paleis

Het Bahia Paleis werd gebouwd in 1880 en moest vooral groot zijn. El Bahia betekend “de schitterende” Rond de 160 kamers die het paleis telt, liggen diverse tuinen. Het paleis bevat prachtige rchitectuur en is gebouwd in de Alawi-stijl.

tuin bahia paleis

Bezoek de verborgen graftomben van de Saädiers

De Saädi graftombes van Marrakech zijn een mysterieuze bezienswaardigheid. Het is bekend dat de Saäditombes dateren uit het einde van de 16e eeuw, de tijd van sultan Ahma al-Mansur. Wonderlijk mooi zijn deze graftomben en ze waren eeuwen verloren.

In 1917 zijn ze herontdekt vanuit de lucht, toen men met een vliegtuig over Marrakech kon vliegen. De Saäditombes bestaan uit drie kamers die door een hal met elkaar verbonden worden. Deze hal doet tevens dienst als gebedsruimte. De daadwerkelijke graven zijn in de tuin van het gebouw gelegen en zijn afgewerkt met Italiaans marmer en mozaïek. Hierdoor zijn de Saäditombes een ware lust voor het oog en de moeite van het bezoeken waard.

Bezoek de fraaie ruïne van het El Badi-paleis

Het El Badi-paleis is een hele fraaie ruïne. Het paleis werd in de 16e eeuw gebouwd door Ahmed El Mansour met de meest luxueuze materialen. Uiteindelijk is het paleis verwoest door een concurrerende stam en zijn veel materialen gebruikt bij de bouw van een nieuw paleis in Meknes.

Verwonder je over de prachtige architectuur van de Madrasa Ben Youssef

De koranschool  is zeker een bezoek waard. Ook hier vindt u de vele invloeden terug van de Andalusische bouw- en houtsnijkunst. Op de binnenplaats ligt een prachtige vijver.

Ben_Youssef_Merassa02

Leer alles over de rijke Berbercultuur in Museum Dar Si Said

Het Museum Dar Si-Saïd staat in Marrakech ook wel bekend als hét museum voor Marokkaanse kunsten. Hier vindt u de grootste collectie van Berberse kunsten. Je kunt hierbij denken aan Berber kleding, sieraden, tapijten, meubelen, en houtsnijwerk. Hier ontdek je het échte Marokko. Het museum bevindt zich in een oud paleis die ook zeker de moeite van het bezichtigen waard is.

Bezoek de kruidenmarkt in de Joodse wijk

In de Joodse wijk of Mellah woonde ooit een grote Joodse bevolking, bij de stichting van Israël zijn de meeste verhuisd, waardoor de wijk enige tijd in verval raakte. De stad is inmiddels weer opgeknapt, waardoor het heerlijk is om hier te struinen op zoek naar lekkere kruiden en specerijen.

De markten in de Mellah zijn gespecialiseerd in specerijen, kruiden, en olie. De winkeliers zullen u graag adviseren u in hun kraampjes en dringen erop aan om bijna alles proeven. Natuurlijk om u aan te moedigen een aankoop te doen. Het is een leuke ervaring en een ideale plek om echte Ras El Hannout mee te nemen.

Verrassingsreis Marokko kruiden op de markt

Leer Marokkaans koken

Ben jij ook zo benieuwd hoe al die heerlijke smaken samenkomen in deMarokkaanse gerechten? Leer koken zoals een echte Marokkaanse mama en volg een kookworkshop. Bij sommige workshops ga je ook samen de markt op om de benodigde ingrediënten te kopen. Zo kan je ook thuis tajines gaan maken en Marokko keer op keer opnieuw beleven.

Ontdek de moderne wijk Gueliz

Deze nieuwe stad (Ville Nouvelle) is door de Fransen gebouwd ten tijden van het Franse protectoraat. Het hart van dit nieuwe gedeelte van Marrakech is de wijk Gueliz en biedt een alternatief voor de traditionele en ontspannen oude medina sfeer. Hier vindt je alle moderne winkels en een overschot aan cafés, bars en restaurants. Ook rondom cultuur en theater is er altijd wat te doen in de galeries, theaters en bioscopen.

Familievakantie Marokko

Vind je wifi-verbinding (en ontspanning) in het Arsat Moulay Abdeslam Cyber Park

Op de grens van het Gueliz, nabij de Koutoubia minaret is dit park een ideale plek m even de schaduw op te zoeken en lekker te ontspannen.

Bij de ingang van het park ligt een telecommunicatie-museum. Dit park was ooit aangelegden voor de productie van levensmiddelen gebied, onder het Frans protectoriaat werd het omgevormd tot een botanische tuin. Daarna raakte het enige tijd in verval, maar inmiddels is het park opgeknapt en gerenoveerd en toont nu de historische kant van het park als eerbetoon aan de oorspronkelijke eigenaar. Leuk om te weten: er zijn diverse cybergebieden voor degenen die altijd opzoek zijn naar Wifi.

De historische tuin nodigt bezoekers uit om de verfrissende groen en gebladerte, evenals cyber gebieden voor degenen die wifi verslaafden waarderen.

Bezoek één van Marokko’s mooiste tuinen: Jardin Majorelle

Jardin Majorelle ligt aan het Majorelle Museum waar voornamelijk islamitische kunst te vinden is. Aan de voormalige blauwe villa van de Franse schilder Jacques Majorelle ligt een prachtige tuin inclusief fontein en vol met cactussen, palmbomen en andere bijzondere planten, waartussen vele vogels neerstrijken.

jardin majorelles

 Wil je ook Marrakech bezoeken?

Zou je ook een bezoek willen brengen aan deze rode stad? En zou je ook wel eens willen slapen in een echte Riad? Boek je citytrip bij Marlucia Travel of neem contact met ons op.

Wil je meer lezen?

Hemels genieten met Amlou
Ontdek de uitgestrekte tuinen van Agdal
Maak eens een uitstapje naar Essaouira. Dat is werkelijke ontspannen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit