Spectaculair Marokko

Ontdek het weergaloze Marokkaanse landschap

15 daagse individuele rondreis

Het is ongelofelijk wat je tijdens deze 15 daagse rondreis door spectaculair Marokko zal beleven. Niet alleen reis je door één van de bekendste gebergtes ter wereld, maar je krijgt een onvergetelijke ervaring tijdens een 4-daagse woestijnreis door de zandduinen van Erg Chigaga. Je ontdekt de diversiteit van het Marokkaanse landschap.

Deze reis is zeker één van onze favorieten, want je reist het grootste deel buiten de gangbare toeristische routes. Het geeft je niet alleen de gelegenheid om de Sahara en de Atlas te ontdekken, maar ook om twee prachte authentieke Marokkaanse steden te bezoeken en op deze manier de Marokkaanse cultuur en gastvrijheid optimaal te beleven. Tijdens deze reis verblijf je in sfeervolle riads, eenvoudige bedoeïenententen en comfortabele hotels met zwembad.

Reissom

Reissom

De prijs van deze reis is: € 1325,- p.p.

(de prijs is gebaseerd op 2 personen die samen reizen en een kamer delen)

Bij deze prijs zijn inbegrepen:

 • 14 overnachtingen, inclusief ontbijt. In Aït Benhaddou en bij de woestijnexcursie is het diner ook inbegrepen.
 • Auto met chauffeur van dag 2 t/m 13,
 • Transfers van en naar het vliegveld op dag 1 en dag15
 • Erg Chigaga per dromedaris en gids
 • Organisatie met STO-garantiedekking

Bij deze prijs zijn niet inbegrepen:

 • De reis is exclusief vlucht en luchthavenbelasting
 • Maaltijden die niet genoemd zijn
 • Drankjes
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien
 • Entreegelden, gidsen en facultatieve excursies
 • Boekingsbijdrage  €  20,- per boeking.
 • Eénpersoonskamertoeslag € 185,-

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Vliegtickets

De reis is exclusief vlucht. Wij adviseren u graag met het uitzoeken van uw vlucht  Naar Marokko vliegen diverse vliegmaatschappijen rechtstreeks, vanuit Nederland, België en Duitsland. Wanneer je aan ons doorgeeft hoe laat je vlucht arriveert zorgen wij voor een transfer naar het hotel. Wil je liever dat wij de vlucht voor je boeken? Dat is geen probleem, we vragen daar € 25,- extra boekingskosten voor. Deze dienst staat los van deze reis.

Reisomschrijving

Reisomschrijving

De reis begint in Marrakech, de rode stad. Hier verblijf je één nacht, maar je hebt genoeg gelegenheid om alvast het zinderende plein Djemaa el Fna te bezoeken. Je slaapt in een echte Marokkaanse riad. De volgende dag vertrek je alweer, maar wees niet getreurd: aan het einde van de reis ben je hier nog een paar dagen om van deze prachtige stad te genieten.

Marrakech ligt aan de voet van de Hoge Atlas, de bergtoppen kan je in de verte al zien. Via de spectaculaire Tizin-Tichkapas in de Hoge Atlas reis je allereerst naar Aït Benhaddou, waar je verblijft in een comfortabel hotel. Aït Benhaddou is de mooiste en meest bekende kasbah van Marokko. Je bent begonnen met je ontdekking van de diversiteit van het Marokkaanse landschap.

De dag erna reis je door één van de grootste oases van Noord-Afrika: de Draa Vallei. Langs deze groene oase rijdt je verder richting Zagora. Vanaf Zagora vertrokken vroege de karavanen naar Timbouktou. Vlakbij ligt het dorp Amezrou. Dit is een mooie kasbah en een oude Joodse nederzetting en ooit bekend om haar zilveredelsmeden. In Zagora verblijf je één nacht in een comfortabel hotel met zwembad, de volgende dag vertrek je naar het kleine stadje M’Hamid.

Er wordt gezegd dat bij M’Hamid de weg ophoudt en de woestijn begint en dat klopt ook eigenlijk wel, want dit wat het laatste dorp voordat de karavanen de Sahara introkken. Vanaf hier begint jouw 4-daagse woestijnavontuur naar de zandduinen van Erg Chigaga. Het is een unieke ervaring die je nooit zal vergeten. Dit is de grootste zandoppervlakte van Marokko, met prachtige hoge zandduinen. Een woestijn zoals je die waarschijnlijk via verhalen en boeken zal verwachten.

Na een paar dagen keer je weer terug naar de bewoonde wereld en reis je naar een mooie kasbah vlakbij Agdz, ook gelegen in de Draa-Vallei. Hier kan je weer genieten van alle comfort en wandelen door de groene oase.

Vervolgens reis je naar de Saffraanvallei van Marokko: Taliouine, waar je één nacht zal verblijven.

Niet ver van Taliouine ligt Taroudant, deze volledig ommuurde stad zal je waarschijnlijk doen denken aan Marrakech en staat bekend om haar ambachtslieden die onder andere sieraden en tapijten maken. Na twee nachten in deze stad reizen rijdt je opnieuw de Atlas in, al snel komen je bij een bijzondere moskee: Tinmal. Dit is één van de twee moskeeën die een niet-moslim in Marokko mag bezoeken. Ooit was dit het spirituele centrum van de machtige dynastie Almohadiën.

Je reist door naar een heerlijk hotel in Ouirgane waar je twee nachten lekker kan relaxen en van waaruit je (onder begeleiding van een gids) mooie wandelingen in de omgeving kan maken. Je bent lekker buiten en kan zo optimaal genieten van Marokko’s gevarieerde landschap.

Vervolgens reis je terug naar Marrakech, waar je opnieuw twee nachten zal verblijven in een mooie riad. Struin over de souks op zoek naar leuke souvenirs, of ga shoppen in de moderne winkels in Ville Nouvelle, bezoek de paleizen van oude dynastieën of geniet van de vele mooie parken die deze stad kent.

Dag tot dag

Dag tot dag

Dag 1

Je arriveert aan op het prachtige nieuwe vliegveld van Marrakech. Via een transfer word je naar je riad of hotel gebracht. Hier zal je één nacht verblijven.

Het centrale punt van Marrakech is het plein Djemaa El Fna, dat in de schaduw ligt van de befaamde Koutoubia minaret uit de twaalfde eeuw. Het leven gaat hier door tot diep in de nacht, overdag zie je er schrijvers die brieven van analfabeten opnemen, slangenbezweerders, acrobaten en mannen die de koran reciteren. ‘s Middags komt het plein tot leven en is het een bonte mengeling van eettentjes, muzikanten, clowns, verhalenvertellers en toneelspelers, een oude zeer Marokkaanse aangelegenheid, die al eeuwen lang op dezelfde manier plaatsvindt.

Dag 2

In de ochtend vertrekt je richting het Atlasgebergte, de komende dagen zal je verbaasd staan van de diversiteit aan landschappen in Marokko. De reis van vandaag zal ongeveer 4,5 uur duren, tenzij te besluit om onderweg ergens te stoppen.

Vanuit Marrakech zie je al snel het Hoge Atlas gebergte in de verte liggen. Via de imposante Tizi-n-Tichka kronkel je het gebergte over en rijdt je naar de bekende kasbah  Aït Benhaddou. Het steeds veranderende uitzicht is adembenemend mooi en door de vele bochten is het uitzicht elke keer weer anders. Onderweg ontdek je de kleuren van het Marokkaanse landschap. De witte sneeuwtoppen, de oranje en rode lemen dorpjes, de groene muntvelden en gele tarwevelden.

Je bezoekt eerst Ouarzazate, met een prachtige kasbah en restaurants waar je heerlijk kan lunchen. In Ouarzazate liggen ook de grootste filmstudio’s ter wereld. Na het bezoek aan deze stad rijdt je een stukje terug naar Aït Benhaddou. Dit is de mooiste en best bewaarde kasbah van Marokko en waarschijnlijk heb je hem al vaker gezien dan je misschien wel realiseert, want deze prachtige kasbah wordt regelmatig gebruikt als filmset. Vele films zoals Game of Thrones, Kingdom of Heaven, Jewel of the Nile en Lawrence of Arabia zijn hier opgenomen. Je overnacht in een hotel op loopafstand van de kasbah, welke je op eigen gelegenheid kan ontdekken

Dag 3

Er staat weer een mooie tocht op het programma, door een prachtige oase: De Draa Vallei. Via Ouarzazate rijdt je in zuidoostelijke richting naar Zagora!

Je zal merken dat het landschap sterk is veranderd ten opzichte van de vorige dag. Het is ruig met kale rotsen en grote afgronden. Het duurt even, tot vlakbij de stadje Agdz dat je de eerste palmbomen zal zien: welkom in de prachtige Draa Vallei.

De Draa-rivier stroomt als levensader door de vallei, met als resultaat prachtige groene dadelpalmbomen vele kasbahs en Berderdorpjes. Na verloop van tijd nader je de stad Zagora, de befaamde plek waar de karavanen vertrokken naar Timbouktou.  In Zagora verblijf je deze nacht in een comfortabel hotel met zwembad. Je kan lekker relaxen of lekker door de stad lopen. Veel toeristen maken een foto van zichzelf bij dit beroemde bord.

Dag 4

Zagora was de laatste grote stad voordat je richting de woestijn vertrekt, deze ochtend stap je in de auto: op naar de Sahara. Onderweg kan je stoppen in Tamegroute, deze plaats is bekend vanwege haar prachtige groene keramiek en één van de oudste bibliotheken ter wereld.

Meteen daarna rij je verder naar M’Hamid. Er wordt gezegd dat bij M’Hamid de weg ophoudt en de woestijn begint en dat klopt ook eigenlijk wel, want dit wat het laatste dorp voordat de karavanen de Sahara introkken. Vanaf hier begint jouw woestijn avontuur naar de zandduinen van Erg Chigaga. Welkom in de Sahara.

Dag 5 & 6

De komende dagen wil je zeker er de zonsopgang niet missen, sta vroeg op en beklim één van de hoogte duinen. Dit is een belevenis die je ten volle wilt ervaren. Na het ontbijt wordt het kamp afgebroken en de dromedarissen opgezadeld. Je loopt een paar uur en dan ga je lunchen, na een heerlijke siësta houden loop je nog een stuk voordat het volgende kamp wordt opgezet. Je dineert dineer je samen met je begeleider bij het kampvuur. En misschien knijp je jezelf even om te controleren of je niet droomt: je maakt een echte tocht door de Sahara!

Wat moet ik inpakken voor mijn Sahara-avontuur?

Dag 7

Na het ontbijt reis je weer terug naar M’Hamid en staat er weer een auto met chauffeur je op te wachten, vervolgens rijdt je naar Agdz. Daar kun je verder relaxen in deze oase van rust.
Langs Zagora rijdt je door de Draa Vallei naar het marktstadje Agdz, hier verblijf je in een sfeervol hotel net buiten de stad. Het hotel ligt bij een palmenbos aan de voet van de Djebl Kissane. Je kan hier genieten van alle comfort en misschien wil je wel een wandeling maken door de groene oase.

Dag 8
Vanuit Agdz reis je via Taznakht naar Taliouine. Het stadje Taznakht staat bekend om haar kleurrijke tapijten. Taliouine wordt ook wel de saffraan hoofdstad van Marokko genoemd. Het specerij saffraan wordt geoogst in de maanden september en oktober. Net buiten de stad staat een mooie kasbah, gebouwd door de invloedrijke Glaoui-familie. Een bezoekje is zeker de moeite waard als je een stukje wil wandelen. Ook het achterland is erg mooi voor wandelingen.

Dag 9

Vandaag vertrek je naar Taroudant. Er is in de ochtend nog tijd om de omgeving van Taliouine verder te verkennen, of je kiest ervoor om elders onderweg te stoppen.

Taroudant is een oude stad, die qua sfeer lijkt op Marrakech, maar dan kleiner. De stad heeft daarom de bijnaam de ‘grootmoeder van Marrakech’ gekregen. Je verblijft twee nachten in een mooie gezellige hotel of riad. De stad is vrijwel volledig ommuurd, wat bijzonder is om te zien. Er zijn negen poorten en vele bastions. In de stad vind je nog vele oude ambachten terug en het is zeker de moeite waard om te kijken naar de mooie tapijten en sieraden die er worden gemaakt.

Dag 10

Deze dag is aan jezelf om te bepalen wat je zou willen doen.  Een wandeling langs de oude stadsmuren te voet brengt je langs gezellige cafés en de oude gedeelte van de stad met zijn authentieke markten. Taroudant is misschien niet groot, maar doordat het massa toerisme hier niet komt, biedt het juist veel verrassends.

Verder staat je chauffeur klaar indien je de omgeving wilt verkennen : de palmeraie en kasbah Tiout zijn een bezoek waard.

Dag 11

Deze route brengt je langs kleine leuke dorpjes. De weg is een interessante uitdaging door de hoogte verschillen. Je zigzagt door de bergen over de TizinTest-pas.

Onderweg kom je langs de eeuwenoude TinMalmoskee. Deze moskee getuigd van de macht van de Almorabitien-dynastie.

De eindbestemming vandaag is het prachtige Ouirgane. Aan de voet van deze vallei ligt een groot stuwmeer, de regio is ideaal voor wandelaars. Je verblijft twee dagen in een sfeervol hotel.

Dag 12

Midden in de Hoge Atlas, op slechts een uur rijden van Marrakech vindt u het kleine stadje Ouirgane. Het is een heerlijke plek om bij te komen van je reis en een geweldige uitvalsbasis voor het verkennen van de vallei. Haar prachtige groen-rode heuvels en dennenbossen nodigen je uit om er te wandelen, onder begeleiding van een lokale gids. Ook deze dag kan je weer ervaren hoe spectaculair Marokko is.

Dag 13

Wat is de Hoge Atlas toch mooi, maar er wacht een prachtige stad op je die verder ontdekt wil worden: op naar Marrakech. Het is niet ver rijden, want Marrakech ligt aan de voet van de Atlas. De komende dagen heb je de tijd om deze prachtige stad te gaan beleven. Je verblijft in een mooie riad in de oude medina.

Dag 14

Misschien wil je vandaan of onder begeleiding van een gids de oude medina verkennen. Of breng je liever een bezoek aan Ville Nouvelle met haar moderne winkels en hippe restaurants. In Marrakech is genoeg te beleven.

Het centrale punt van Marrakech is het plein Djemaa El Fna, dat in de schaduw ligt van de befaamde Koutoubia minaret uit de twaalfde eeuw. Het leven gaat hier door tot diep in de nacht, overdag zie je er schrijvers die brieven van analfabeten opnemen, slangenbezweerders, acrobaten en mannen die de koran reciteren. ‘s Avonds komt het plein tot leven en is het een bonte mengeling van eettentjes, muzikanten, clowns, verhalenvertellers en toneelspelers, een oude zeer Marokkaanse aangelegenheid, die al eeuwen lang op dezelfde manier plaatsvindt. Djemaa El Fna ligt aan de rand van het stadcentrum met zijn kleurrijke souks, bijna alles wordt hier nog met de hand gemaakt. Verder bevinden zich in de buurt enkele interessante paleizen zoals het Al Badii Paleis, het Bahia en medressa’s (koranische scholen).

Dag 15
Vandaag word je via een transfer naar de luchthaven gebracht, het is alweer het eind van je reis door spectaculair Marokko.

Mocht je langer willen verblijven in Marokko, dan is verlenging van je reis een mogelijkheid. Misschien wil je nog een paar dagen ontspannen aan het strand van het bijzondere havenplaatsje Essaouira. Indien je dit wilt, neem dan contact met ons op.
Wij plannen onze reizen zorgvuldig. De hier genoemde reisdagen liggen vast, maar onderweg is er in overleg met de groep en de reisbegeleiding altijd ruimte voor een andere invulling van het programma.

In Marokko zijn dingen vaak minder strak geregeld als in Nederland, hierdoor kunnen er zich op het laatste moment veranderingen en wijzigingen voordoen. Wij vragen hiervoor jouw begrip. Het is een onderdeel van het avontuurlijke karakter van het land. Uiteraard staan wij garant voor een unieke belevenis.

Praktische info

Praktische info

Accommodatie

U verblijft goede toeristenklasse hotels, meestal zijn dit 3-sterrenhotels. Overal is een douche en toilet aanwezig en in de meeste hotels is airconditioning aanwezig. Het ontbijt is inbegrepen. In het binnenland kan het zijn dat u verblijft in eenvoudige, maar sfeervolle hotels of gastverblijven.

Vervoer

Tijdens deze reis maken we gebruik auto met chauffeur. Voor transfers bij aankomst wordt gebruik gemaakt van taxi’s die u zullen halen en brengen.

Maaltijden

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen (tenzij anders vermeld). De Marokkaanse keuken is goed en gevarieerd. De kosten van een avondmaaltijd zijn gemiddeld € 10,-. Lunchen doet u onderweg, in overleg met uw chauffeur. De kosten zijn voor eigen rekening.

Excursies

Entrees en kosten van facultatieve excursies zijn niet bij de totaalsom inbegrepen.

Geldzaken

De munteenheid in Marokko is de Dirham. De actuele koers kunt u bijvoorbeeld bekijken op www.oanda.com. In Marokko zijn bijna overal pinautomaten. U kunt natuurlijk cash euro’s meenemen, voor noodgevallen of wanneer een pinautomaat het niet doet. Dit is voor eigen risico. We raden u af om al in Nederland Dirhams om te wisselen, vanwege een zeer ongunstige koers.Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen hanteren wij een indicatie van € 200,- (8 dagen). Natuurlijk bepaalt u zelf uw uitgaven patroon, maar dit is een indicatie voor uitgaven als maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies etc.In Marokko is het gebruikelijk om een fooi te geven voor een verleende dienst. Bij veel reisgroepen wordt een gezamenlijke fooienpot gemaakt waaruit de gezamenlijke fooien voor gidsen, hotelpersoneel, chauffeurs e.d. worden betaald.

KlimaatTemperatuur Marokko
De beste reistijd voor het binnenland van Marokko is het voor- en najaar. In de zomer is het dan erg heet. In de woestijn en bergen kan het in de maanden januari en februari nog wel flink afkoelen, terwijl het overdag wel lekker warm kan worden. Houdt hier rekening mee bij de kleding op uw reis.. We raden in die periode dan ook aan om vooral laagjes kleding over elkaar te dragen. Overigens is het aan de kust het hele jaar door lekker warm.

Reisdocumenten
Voor Marokko heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit Marokko nog zes maanden geldig is. Voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort is geen visum vereist. Een identiteitskaart is onvoldoende om het land binnen te komen.

Bagage
Omdat de temperaturen in Marokko nogal kunnen verschillen adviseren we om laagjeskleding mee te nemen. Houdt er rekening mee dat Marokko een islamitisch land is. Over het algemeen wordt er geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden, maar het wordt prijs gesteld als je geen hemdjes, korte broeken of te strakke kleding aantrekt met name in het platteland.

 • kleine tas/rugzak voor je dagelijkse uitstapjes, voor in de bus en voor de nacht in de woestijn
 • geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en iets voor op je hoofd tegen de zon
 • EHBO-spulletjes, muggenolie, anti-diarree-middel, ORS, keeltabletten
 • reisverzekering + kopie van de polis!!
 • stevige (wandel)schoenen

Onderweg
We doen er alles aan om onze reizen uit te voeren volgens de verwachtingen die u redelijkerwijs van onze reizen mag hebben. Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden zoals is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn. Marokko heeft als bestemming een avontuurlijk karakter, dingen kunnen er veranderen en soms zijn deze wijzigingen pas tijdens reis de bekend.

Wanneer zich tijdens de reis feiten of gebeurtenissen voordoen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, dan vragen wij u dit meteen aan ons te laten weten, en niet te wachten tot na de reis. Geef dit bij voorkeur door aan uw reisbegeleider en anders aan ons kantoor. Wij kunnen op dan meteen, samen met u, bekijken hoe we dit kunnen oplossen.

Wil je deze reis boeken?

Heb je interesse in deze reis door spectaculair Marokko? Heb je nog vragen of wil je meer weten over Marokko? Stuur dan een bericht met jouw vraag, je naam en telefoonnummer en wij nemen dan contact met jou op.

Maak een afspraak

Op al onze reizen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze vindt u hier.