Saffraan Marokko

Reis je in de herfst naar Marokko, bezoek dan ook eens de saffraanvallei. Op ongeveer 120 kilometer van Taroudant ligt het dorpje Taliouine, het hart van de Marokkaanse saffraan productie. Een paar families verbouwen hier Saffraan en men zegt dat deze van zeer hoge kwaliteit is. Dit specerij heeft altijd tot mijn verbeelding gesproken, waarschijnlijk omdat het lange tijd de duurste specerij ter wereld was en werd gezegd dat één kilo saffraan duurder was dan 1 kilo goud.

Saffraan krokus

meeldraden crocus sativusHoe komt dat? Saffraan wordt gemaakt van de meeldraden van de crocus
sativus. Elke bloem heeft slechts drie meeldraden, die een mooie oranjerode kleur hebben. Bovendien moet elke bloem met de hand worden geplukt. Kan je het je voorstellen? Om één kilo te oogsten heb je meer dan 100.000 bloemen nodig!

Daarna moeten de meeldraden worden gedroogd, hiervoor moeten ze elke paar minuten worden gedraaid. Het is dus een zeer arbeidsintensief proces. De bijzondere intense smaak ontwikkeld zich uiteindelijk als de meeldraden droog zijn.

In de Marokkaanse keuken wordt veel gekookt met saffraan, vooral om hun traditionele schotels mee te kruiden. Maar je vindt het specerij ook terug in thee en desserts. Zo wordt er in Marokko niet alleen Marokkaanse muntthee gedronken, maar maakt men ook graag thee van saffraan.

Saffraan plukken in Taliouine Marokko.Saffraanvallei 

Deze meeste saffraan komt uit landen als Iran en Irak. Maar in Marokko wordt er dus ook saffraan verbouwd in de regio Taliouine.

In oktober en november kleuren de velden in deze regio paars en begint men met de oogst. Er wordt in die periode ook regelmatig een Saffraan-festival gehouden. Meer informatie hierover is te krijgen bij de Coorperatie Souktana de Safran, facebook: facebook Coopérative Souktana du Safran.

Taliouine

Overigens is Taliouine niet alleen voor de saffraan interessant om te bezoeken. Dit dorpje ligt namelijk aan de voet van het Siroua-massief. Het stadje Taliouine vormt daarmee een ideale uitvalsbasis voor prachtige wandeltochten door dit vulkanische landschap.

Ten oosten van het dorp, net over de rivier, ligt een indrukwekkende ruïne van één van de kashbas van de Glaoui-stam. Deze stam heeft veel invloed gehad in de geschiedenis van Marokko. Het is zeker een bezoekje waard en bied je een prachtig uitzicht over de vallei.

Wil je een keer een saffraanreis maken?

Wil je de Saffraanvallei Taliouine bezoeken? Neem dan contact met ons op. En bekijk ook eens onze voorbeeldreizen, waarvan er enkele ook langs Taiouine gaan.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit