Veelgegeven antwoorden op praktische vragen aan Marlucía Travel over groepsreizen, individuele reizen, accomodaties, garantieregeling, vervoer, reisbegeleiding, vaccinaties en reisadviezen.

 

Accommodatie

U verblijft goede toeristenklasse hotels, meestal zijn dit 3-sterrenhotels. Overal is een douche en toilet aanwezig en in de meeste hotels is airconditioning aanwezig. Het ontbijt is inbegrepen.  In het binnenland kan het zijn dat u verblijft in eenvoudige, maar sfeervolle hotels of gastverblijven.

In steden als Marrakech of Fès kan het zijn dat je kiest voor een overnachting in een Riad. Een Riad is een stadshuis in de oude binnenstad, met kamers gelegen rondom een romantische binnenplaats.

 

Vliegtickets

In principe regelt u zelf uw vliegtickets. Wij kunnen u adviseren welke vluchten het beste passen bij uw wensen en reis. Over het algemeen vlieg je naar Marokko met de volgende vliegmaatschappijen.

  • RyanAir (vanaf Eindhoven of Weeze, meestal naar Marrakech, Agadir of Fès)
  • Transavia (vanaf Amsterdam, naar Casablanca of Marrakech)
  • Royal Air Maroc (Amsterdam – Casablanca)

Naar Noord-Marokko vliegen nog enkele andere maatschappijen. We kunnen u desgewenst daar verder over informeren.

Mocht u toch willen dat wij de vliegticket regelen, dan brengen we daar extra kosten voor in rekening.

 

Vervoer

Uw reis maakt u meestal met gebruik van een auto (of mini-bus) met airconditioning en chauffeur. Deze reis maakt u gebruik van gehuurde auto met airco + chauffeur. Voor transfers bij aankomst en vertrek maken we over het algemeen gebruik van taxi’s die u zullen halen en brengen.

 

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit Marokko nog zes maanden geldig is. Voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort is geen visum vereist. Een identiteitskaart is onvoldoende om het land binnen te komen.

 

Vaccinaties

De GGD adviseert de volgende vaccinatie voor Marokko: DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitus A (besmettelijke geelzucht). Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van uw reis en uw gezondheidssituatie. Kijk voor meer informatie op het Landelijk Coördinatiecentrum Reisadvisering.

 

Maaltijden

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen, tenzij we dat apart vermelden. De Marokkaanse keuken is goed en gevarieerd. De kosten van een avondmaaltijd zijn gemiddeld € 10,-.

Lunchen doet u onderweg, wanneer het u uitkomt in overleg dit met uw chauffeur. De kosten zijn voor eigen rekening. Ook ’s avonds bepaald u wanneer en waar u wilt eten. Alleen bij de tocht op kamelen zit de prijs voor de maaltijd inbegrepen in de reis. U eet bij het kampvuur in de woestijn.

Let erop dat u geen kraanwater drinkt onderweg. Pas de eerste dagen ook op met fruit eten waar veel water in zit (zoals watermeloen). U kunt overal flessen mineraal water kopen. Zorg dat u altijd genoeg bij u heeft. Wanneer u onderweg bent adviseren we u voldoende te drinken, zeker als u door warmen gebieden rijdt.

 

Excursies

Entrees en kosten van facultatieve excursies zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. Indien u interesse heeft in facultatieve activiteiten kunt u dat altijd aan ons doorgeven en regelen we dat voor u.

 

Geldzaken

De munteenheid in Marokko is de Dirham. De actuele koers kunt u bijvoorbeeld bekijken op www.oanda.com. In Marokko zijn bijna overal pinautomaten, alleen in de buitengebieden en dorpen moet je hier niet op rekenen. U kunt natuurlijk cash euro’s meenemen, voor noodgevallen of wanneer een pinautomaat het niet doet. Dit is voor eigen risico.

Houd er rekening mee dat wanneer u in Nederland Marokkaanse Dirhams gaat om wisselen, dit tegen een zeer ongunstige koers zal zijn. Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen hanteren wij een indicatie van € 200,- (8 dagen). Natuurlijk bepaalt u zelf uw uitgave patroon, maar dit is een indicatie voor uitgaven als maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies etc.

 

Fooien

In Marokko is het gebruikelijk om een fooi te geven voor een verleende dienst. Wanneer u in een groep reist kan het handig zijn een gezamenlijke fooienpot te maken, waaruit de gezamenlijke fooien voor gidsen, hotelpersoneel, chauffeurs e.d. worden betaald.

 

Tijdsverschil

In Marokko is het (meestal) 1 uur vroeger dan in Nederland. Dat verandert tijdens onze zomertijd, dan kan het tijdsverschil soms 2 uur zijn.

 

Klimaat

De beste reistijd voor het binnenland van Marokko is het voor- en najaar. In de zomer is het erg heet, deze hitte is over het algemeen redelijk te verdragen, mits u uw reistempo erop aanpast. Niet voor niets worden de straten in Marokko ’s avonds pas echt levendig. Zorg er bovendien voor dat u altijd een fles mineraalwater bij u heeft.

Beste reistijd Marokko

In de woestijn en bergen kan het in de maanden januari en februari nog wel flink afkoelen, terwijl het overdag wel lekker warm kan worden. Houdt hier rekening mee bij de kleding op uw reis. We raden in die periode dan ook aan om vooral laagjes kleding over elkaar te dragen. Overigens heeft de kust het hele jaar een lekkere temperatuur.

 

Kleding en Bagage

Omdat de temperaturen in Marokko nogal kunnen verschillen adviseren we om laagjeskleding mee te nemen. Houdt er rekening mee dat Marokko een islamitisch land is. Over het algemeen wordt er geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden, vooral in de grote steden, maar het wordt prijs gesteld als je geen hemdjes, korte broeken of te strakke kleding . We adviseren hier rekening mee te houden wanneer u naar het platteland reist.

Wat je verder nodig hebt:

  • kleine tas/rugzak voor je dagelijkse uitstapjes, voor in de bus en voor de nacht in de woestijn
  • geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
  • zonnebrandcrème, zonnebril en iets voor op je hoofd tegen de zon
  • EHBO-spulletjes, muggenolie, anti-diarree-middel, ORS, keeltabletten
  • reisverzekering + kopie van de polis!!
  • stevige (wandel)schoenen

 

Mobiele telefonie en wifi

De verbinding voor je mobiele telefoon is in Marokko over het algemeen heel goed. Steeds meer cafés en hotels beschikken over wifi.

 

Onderweg

We doen er alles aan om onze reizen uit te voeren volgens de verwachtingen die u redelijkerwijs van onze reizen mag hebben. Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden zoals is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn. Marokko heeft als bestemming een avontuurlijk karakter, dingen kunnen er veranderen en soms zijn deze wijzigingen pas tijdens reis de bekend.

Wanneer er tijdens de reis Zijn er feiten of gebeurtenissen voordoen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, dan vragen wij u dit meteen aan ons te laten weten, en niet te wachten tot na de reis. Geef dit bij voorkeur door aan uw reisbegeleider en anders aan ons kantoor. Wij kunnen op dan meteen, samen met u, bekijken hoe we dit kunnen oplossen.

Op al onze reizen zijn onze algemene reisvoorwaarden van toepassing.

 

Taal

In Marokko worden de volgende talen gesproken: Arabisch, Frans en Berberdialecten. Het Arabisch is de officiële taal, echter spreekt bijna de helft van de bevolking Berbers. Met Frans kom je ook erg ver in Marokko, zeker in de steden en de toeristische gebieden. Engels wordt ook steeds meer gesproken, met name in de toeristische gebieden.

 

Verzekeringen

Een reisverzekering is verplicht wanneer u een reis via Marlucía Travel boekt. Op alle reizen van Marlucía Travel zijn onze reisvoorwaarden van toepassing.

 

Religie

Ongeveer 98 procent van de Marokkaanse bevolking is moslim. De officiële staatsgodsdienst is de soennitische islam. Het christendom, wordt in Marokko bijna uitsluitend beleden door buitenlanders, vaak Spanjaarden en Fransen die zich gesetteld hebben in het land. Marokko heeft altijd een grote Joodse gemeenschap gehad, dat is goed terug te zien in de oude Joodse wijken en aan de syagogen. Bij stichting van de staat Israël zijn echter de meeste Joodse inwoners vertrokken. Momenteel is een hernieuwde beleving voor Marokko als land van herkomst van de nakomelingen van de oude Marokaanse-joodse bewoners.

Een bezoek aan Marokko tijdens Ramadan zal grote invloed hebben op de mogelijkheden. Overdag is het over het algemeen veel rustiger op straat. Restaurants kunnen gesloten zijn en alcohol is er tijdens deze maand niet te krijgen. De openingstijden van musea, banken en kantoren zijn vaak aangepast. Als toerist bent u niet gebonden aan et verbod om overdag niet te eten of te drinken, we raden het echter af om dit in openbaar te doen, vooral uit respect voor de gewoonten en gebruiken van het land. Tegen zonsondergang veranderd het straatbeeld en wordt het druk. Ineens hangt er een feestelijke sfeer.

 

VvKR en STO-reisgarantie

Marlucia Travel is aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen.

Marlucia Travel is aangesloten bij STO-reisgarantie. De aansluiting bij een garantiefonds is wettelijk verplicht. Voor de grote reisorganisaties is SGR actief. Voor kleine reisorganisaties is STO meer toegesneden.

 

 

 

Marlucia Travel is aangesloten bij:

LogoPNG2STO-rgb logo-72