Koningssteden en natuur

Cultuur en natuur vechten om je aandacht

15 daagse individuele reis

Deze rondreis brengt je naar de drie eeuwenoude koningssteden, Fes, Meknes en Marrakech, daarnaast laat de reis je ook optimaal genieten van de natuurlijke diversiteit van Marokko. De prachtige watervallen van Ouzoud, de Hoge Atlas en natuurlijk de zandduinen van Erg Chebbiwoestijn.

De drie Koningssteden, Fes, Marrakech en Meknes hebben ieder hun eigen identiteit, ze zullen je elk op hun eigen manier verrassen. Verder geeft deze reis je de gelegenheid om de Sahara en het Atlasgebergte te ontdekken. Wat een prachtige manier om je Marokko te laten ervaren.

Tijdens deze reis verblijf je in sfeervolle riads, comfortabele hotels en misschien zelfs in de van wol geborduurde bedoeïenententen in zandduinen van de Sahara van Erg Chebbi.

Reissom

Reissom

De prijs van deze reis is: € 1335,- p.p.

(de prijs is gebaseerd op 2 personen die samen reizen en een kamer delen)

Bij deze prijs zijn inbegrepen:

 • 14 overnachtingen inclusief ontbijt.
 • In Merzouga, de woestijntocht, Tinghir, Boulmana Dades en Aït Benhaddou is het diner inbegrepen.
 • Auto met chauffeur van dag 2 t/m 13,
 • Transfers van en naar het vliegveld op dag 1 en dag 15
 • Woestijntocht in Erg Chebbi per dromedaris en gids
 • Organisatie met STO-garantiedekking

Bij deze prijs zijn niet inbegrepen:

 • De reis is exclusief vlucht en luchthavenbelasting.
 • Maaltijden die niet genoemd zijn.
 • Drankjes,
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Fooien
 • Entreegelden, gidsen en facultatieve excursies
 • Boekingsbijdrage  €  20,- per boeking.
 • Eénpersoonskamertoeslag € 185,-

Vliegtickets

De reis is exclusief vlucht. Wij adviseren u graag met het uitzoeken van uw vlucht  Naar Marokko vliegen diverse vliegmaatschappijen rechtstreeks, vanuit Nederland, België en Duitsland. Wanneer u aan ons doorgeeft hoe laat uw vlucht arriveert zorgen wij voor een transfer naar uw hotel. Wil je liever dat wij de vlucht voor je boeken? Dat is geen probleem, we vragen daar € 25,- extra boekingskosten voor. Deze dienst staat los van deze reis.

Reisomschrijving

Reisomschrijving

Reisschema_Koningssteden_en_natuurDe reis vangt aan in de bruisende koningsstad Marrakech, door haar eigen inwoners de Rode Stad genoemd. Hier verblijf je één nacht, maar je hebt genoeg gelegenheid om alvast het zinderende plein Djemaa el Fna te bezoeken. Je slaapt in een echte Marokkaanse riad. De volgende dag vertrek je richting het oosten, maar wees niet getreurd: aan het einde van de reis ben je hier nog een paar dagen om van deze prachtige stad te genieten.

 

Marrakech ligt aan de voet van de Hoge Atlas, de bergtoppen kan je in de verte al zien. Op zo’n twee uren rijden langs kleurrijke dorpjes, liggen de spectaculaire watervallen van Ouzoud. Het dorpje ligt bovenaan de watervallen, via een gezellig drukke route loop je naar beneden voor een optimaal uitzicht. Lokale ondernemers maken optimaal gebruik van de mogelijkheden die de omgeving biedt om toeristen eten en drinken aan te bieden. Geniet van de natuur, maar ook van de gezellige drukte. Je verblijft twee nachten in deze omgeving, waar je ook mooi kan wandelen en de Hoge Atlas verder kan ontdekken. Vervolgens rijd je door de Midden-Atlas naar het mooie Meknes.

 

Meknès is één van de vier koningssteden en vooral bekend door haar vele paleizen, een herinnerring aan de macht van de machtige Alaouiten sultan Moulay ismaél. Hier verblijf je twee nachten, in alle rust kan je deze stad met haar imposante poorten, tuinen, pleinen en madrassa’s bewonderen.

 

Via de oude Romeinse ruïne Volubilis en het heilige stadje Moulay Idriss reis je door naar Fès. Dit is één van de indrukwekkendste steden van Marokko en het Midden-Oosten. Fès is de oudste van de vier koningssteden. Wanneer je de oude medina ingaat is het werkelijk alsof je in een andere wereld en tijd stapt: en verlies je jezelf in een wereld van duizend-en-één-nacht. De ambachten worden nog op de eeuwen lang wijze uitgeoefend. De stad heeft daarnaast nog veel meer te bieden: de oude joodse wijk met zijn bijzondere synagoge en begraafplaats, de mooie poorten van het koninklijk paleis, de oudste universiteit ter wereld, de Karaouiyine-universiteit, de prachtige koranschool: madrassa Bou Anania. Bovendien is slenteren door de talloze straten en steegjes van deze unieke medina is een aparte belevenis op zich.

 

Via de verrassende afwisselende route door het Midden-Atlasgebergte en een deel van de Hoge-Atlas, reis je langs door vallei en klein berberse dorpjes door naar de Erg Chebbi woestijn. Hier vind je de zandduinen van Merzouga, een oase van rust. Je verblijft hier in een authentieke auberge en de volgende dag vertrek je per dromedaris voor een woestijnavontuur in de zandduinen, waar je ook de nacht zal doorbrengen. Een unieke ervaring die je nooit zal vergeten.

 

De dag erna via de weergaloze route van de 1000-kasbahs door de bekende Todrakloof. Deze kloof heeft rotswanden van soms wel 300 meter hoog. Er is tijd om deze streek te verkennen. Een wandeling door de oase van dit paradijsje is meer dan waard, je overnacht namelijk in de buurt van het stadje Tineghir.

 

De dag erna is geen lange reisdag, want de Dadesvallei ligt betrekkelijk dicht in de buurt. Hier kan je prachtig wandelen en genieten van de mooie rotsformaties en kabbelende riviertjes.

Via Ouarzazate reis je door nar Aït Ben Haddou, dit is de meest imposante kasbah van allemaal. Daarna reis je via de imposante Tizin-Tichkapas naar Marrakech. De komende dagen heb je alle tijd om deze fascinerende stad verder te ontdekken.

Dag tot dag

Dag tot dag

Dag 1
Je komt aan op het prachtige nieuwe vliegveld van Marrakech. Via een transfer word je naar je riad of hotel gebracht. Hier zal je één nacht verblijven.
Het centrale punt van Marrakech is het plein Djemaa El Fna, dat in de schaduw ligt van de befaamde Koutoubia minaret uit de twaalfde eeuw. Het leven gaat hier door tot diep in de nacht, overdag zie je er schrijvers die brieven van analfabeten opnemen, slangenbezweerders, acrobaten en mannen die de koran reciteren. ‘s Middags komt het plein tot leven en is het een bonte mengeling van eettentjes, muzikanten, clowns, verhalenvertellers en toneelspelers, een oude zeer Marokkaanse aangelegenheid, die al eeuwen lang op dezelfde manier plaatsvindt.

 

Dag 2
Je vertrekt vandaag richting het Atlasgebergte, de komende dagen zal je verbaasd staan van de diversiteit aan landschappen in Marokko. Vanuit Marrakech zie je al snel het Hoge Atlas gebergte in de verte liggen. De reis naar Ouzoud zal ongeveer twee en een half uur duren, tenzij je besluit om onderweg ergens te stoppen.

We stellen voor de route via Demnate te volgen. Dit stadje in de bergen ligt op zo’n 100 kilometer vanaf Marrakech. In de buurt van Demnate vind je de grotten van Iminifri. Een groot deel van de grotten is lang geleden ingestort waardoor er nu een indrukwekkende natuurlijke brug in ontstaan. Hier stoppen is zeker de moeite waard voor een wandeling en misschien te genieten van een lekkere Marokkaanse tajine. Vervolgens kan je doorrijden naar de watervallen van Ouzoud, hier zal je twee nachten verblijven.

 

Dag 3
Ouzoud is een heerlijke plek om te ontspannen en te wandelen. De indrukwekkende watervallen zijn adembenemend en bevinden zich als het ware onder het stadje. Je kan onder begeleiding van een gids helemaal rond het gebied wandelen. Je wandelt dan door de bergen naar beneden en dat is eigenlijk de mooiste route. Daarnaast kan je de watervallen ook bewonderen via een route met diverse trappen en plateaus.
Je kijkt je ogen uit, aan de ene kant heb je een prachtig uitzicht over het diepe dal met valleien, riviertjes en watervallen. Aan de andere kant zie je prachtige rotsformaties. De watervallen zijn ook een populair uitstapje bij de Marokkaanse bevolking.

 

Dag 4
Via Beni Mellal rijd je vandaag naar Meknes. Dit is een prachtige route door de Midden-Atlas. Het is een vruchtbare regio, je rijdt langs groene landbouwgebieden met olijfbomen en graanvelden rondom Beni Mellal. Dit is het economische hart van de regio en ligt op de overgang van de Hoge Atlas naar de Midden Atlas. Kortom de route staat garant voor indrukwekkende berglandschappen, vruchtbare akkers en prachtige uitzichten.
Aan het eind van de middag kom je aan in Meknes, een stad met veel verrassingen. Meknès is één van de vier koningssteden en is vooral bekend door haar vele paleizen, een herinnering aan de macht van de machtige Alaouiten sultan Moulay Ismael.

 

Dag 5
De stad Meknes dankt haar naam aan de berberstam ‘Meknassa’ en is rond de 10e eeuw gesticht. De stad verwierf haar faam toen sultan Moulay Ismail besloot van deze stad zijn hoofdstad te maken. Dit was eind 17e eeuw. Hij bouwde niet alleen de imposante stadsmuren, maar liet ook vele paleizen bouwen, waarbij hij niet aarzelde de rijkdom uit het Albadii-paleis in Marrakech te halen en deze opnieuw in Meknes te gebruiken.

Meknes is een zeer aantrekkelijke stad om te bezoeken, onder andere omdat het niet wordt overspoeld wordt door toeristen. Bezoek de magnifieke stadspoort Bab El Mansour, één van de beroemdste poorten van het land. Enkele andere hoogtepunten zijn: het oude waterbassin Agdal, de oude paardenstallen Heri Souani, het Dar Jamaï paleis, de oude ondergronds gevangenis Habs Kara en het prachtige mausoleum van de sultan Moulay Ismaïl.

 

Dag 6
Deze dag ontdek je nog meer over de geschiedenis van Marokko: via Volubilis en Moulay Idriss reis je door naar Fès, waar je twee nachten zal doorbrengen.
Volubilis zal u zeker verbazen. In een prachtige omgeving bezoeken we deze oude Romeinse nederzetting, waarvan de prachtige mozaïekvloeren bewaard zijn gebleven. Niet ver daarvandaan ligt Moulay Iddriss, de belangrijkste heilige plaats van Marokko. Hier bevindt zich het graf van de stichter van de eerste Marokkaanse dynastie, Moulay Idriss de Eerste.
Daarna reis je door naar Fès. Dit is één van de indrukwekkendste steden van Marokko en het Midden-Oosten. Je zal hier twee nachten verblijven en morgen heb je de hele dag om deze unieke stad te ontdekken.

 

Dag 7
De oude medina van Fès staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de oudste van de vier koningssteden en heeft een boeiende geschiedenis. Wanneer je de oude medina ingaat is het werkelijk alsof je in een andere wereld en tijd stapt. In de smalle, oude straatjes vind je een wereld van prachtige paleizen, oude moskeeën, oude ambachten. Op het eerste gezicht weet je vaak niet wat er zich achter een ogenschijnlijk eenvoudige deur bevindt. Binnen de stadsmuren vind je de oudste universiteiten ter wereld: Alkaraouiyine, de bekende verfbaden voor het leer dat in Fès wordt bewerkt is zeker een bezoek waard, verder zijn de ambachtswijken nog op een authentieke wijze bewaard en de sfeer is middeleeuws, Kortom Fès heeft een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden.

 

Dag 8
We rijden verder door de Midden-Atlas, een gebergte met een zeer afwisselend landschap: oeroude bossen en meren, prachtige uitzichten, hier en daar verschijnt een klein nederzetting in de verte: dat zijn tenten waar de nomaden verblijven met name tijdens de zomer maanden : een kennismaking met deze zeer vriendelijke bevolking is fascinerend. De dag biedt nog verrassende taferelen: langs de ziz rivier groeit de grootste palm-oase van het land: een echte oase met duizenden dadelpalmbomen en akkertjes. de vele lemen berberdorpjes lijken wel tegen de bergwanden geplakt te zijn. Het landschap wordt droger en uiteindelijk verlaten we het Atlasgebergte en bent u bijna in de woestijn.

Via Erfoud reizen we naar Rissani de bakermat van de Alaouiten, hier begint de Erg Chebbi woestijn. We rijden door richting Merzouga. Aan de rand van deze woestijn ligt je verblijf: een authentieke auberge in een bijzondere architectuur: tijd om af te koelen in het lekkere zwembad en te genieten van de gastvrijheid van deze bedoeïenen.

 

Dag 9
Deze dag is er tijd om te relaxen. Misschien wil je lekker uitslapen, aan het zwembad liggen of heb je zin om te wandelen naar Hasi labiad, een dorpje in de buurt. Pas in de middag vertrek je per dromedaris voor een woestijnavontuur in het midden van de duinen, waar je ook de nacht zal doorbrengen. In het woestijnkamp word je door de vriendelijke berbers ontvangen met Marokkaanse thee en een erg lekkere tajine, de sfeer gaat nog tot laat in de avond door. Slapen kan je in de voor je klaar gemaakte tenten of je kan ervoor kiezen in de buitenlucht onder de sterrenhemel te slapen, dat is de kracht van de woestijn.

Wat in te pakken voor mijn woestijnsafari?

 

Dag 10
Je wordt waarschijnlijk vroeg wakker deze ochtend, want je wilt de zonsopgang zeker niet missen. In de stilte van de woestijn loopt je dromedaris terug naar de auberge, hier staat een ontbijtbuffet voor je klaar.

Na deze onvergetelijke ervaring in de woestijn, pak je je bagage weer bij elkaar en reis je verder langs de ‘route van de 1000 Kasbahs’ richting naar de Todrakloof. Je rijdt door een droog gebied langs diverse ksars, dit zijn prachtige ommuurde lemen dorpjes. Deze route kenmerkt zich door de aanwezigheid van imposante kasbahs: die werden gebruikt als verdedigingsforten in de tijd van onrusten tussen dorpen en regio’s.

De reisdag eindigt in de Todravallei en je overnacht in de buurt van het stadje Tineghir, waardoor er alle tijd is om de oase van dit paradijsje ruimschoots te verkennen. Hier en daar zie je mensen werken op hun akkertjes, ze verbouwen zelf hun groenten en fruit. Verderop is de Todrakloof, waar er twee enorme rotsmuren tot wel 300 meter hoog reiken. Een indrukwekkend gezicht. In het nabijgelegen dorpje Tinghir overnacht je in een sfeervol hotel.

 

Dag 11
Het is geen lange reisdag vandaag en dat is fijn want je gaat naar de Dadesvallei en daar kan je fijn wandelen. De Dadesvallei is een prachtige plek met mooie rotsformaties en kabbelende riviertjes.
Je slaapt hier in een eenvoudig, maar sfeervol hotel op een bijzondere locatie. Vandaag staat er een wandeltocht op het programma onder begeleiding van een lokale gids.
Dag 12
Vanuit Boulmane Dades rijd je allereerst naar Ouarzazate, hier is het mogelijk een bezoek te brengen aan de mooie kashbah van Taourirt. En wist u dat bij Ouarzazate de grootste filmstudio’s ter wereld zijn? Hier worden vele films opgenomen, waaronder zeer veel bekende Hollywood films.

Daarna rijd je naar Aït Benhaddou. De bekende kasbah van Aït Benhaddou ligt op loopafstand van je hotel. Ook in deze kasbah zijn veel bekende films opgenomen (Game of Thrones, Lawrence of Arabia, Jewel of the Nile, Kundun, Gladiator etc). Je verblijft hier in een hotel met zwembad.

 

Dag 13
Wat is de natuur van Marokko divers en mooi. Vandaag ervaar je de diversiteit van Tizin-Tichkapas, deze route bevat tal van bochten en bereikt uiteindelijk een hoogte van 2260 meter. In de loop van de middag bereik je rode stad Marrakech, één van de drie Koningssteden die we deze reis bezoeken. Een stad van diverse gezichten.

 

Dag 14
Misschien wil je vandaag onder begeleiding van een gids de oude medina verkennen. Of breng je liever een bezoek aan Ville Nouvelle met haar moderne winkels en hippe restaurants.
Het centrale punt van Marrakech is het plein Djemaa El Fna, dat in de schaduw ligt van de befaamde Koutoubia minaret uit de twaalfde eeuw. Het leven gaat hier door tot diep in de nacht, overdag zie je er schrijvers die brieven van analfabeten opnemen, slangenbezweerders, acrobaten en mannen die de koran reciteren. ‘s Avonds komt het plein tot leven en is het een bonte mengeling van eettentjes, muzikanten, clowns, verhalenvertellers en toneelspelers, een oude zeer Marokkaanse aangelegenheid, die al eeuwen lang op dezelfde manier plaatsvindt. Djemaa El Fna ligt aan de rand van het stadcentrum met zijn kleurrijke souks, bijna alles wordt hier nog met de hand gemaakt. Verder bevinden zich in de buurt enkele interessante paleizen zoals het Al Badii Paleis, het Bahia en medressa’s (koranische scholen).

 

Dag 15
Vandaag word je via een transfer naar de luchthaven gebracht.
Mocht je langer willen verblijven in Marokko, dan is verlenging van je reis een mogelijkheid. Misschien wil je nog een paar dagen ontspannen aan het strand van het bijzondere havenplaatsje Essaouira. Indien je dit wilt, neem dan contact met ons op.
Wij plannen onze reizen zorgvuldig. De hier genoemde reisdagen liggen vast, maar onderweg is er in overleg met de groep en de reisbegeleiding altijd ruimte voor een andere invulling van het programma.

In Marokko zijn dingen vaak minder strak geregeld als in Nederland, hierdoor kunnen er zich op het laatste moment veranderingen en wijzigingen voordoen. Wij vragen hiervoor jouw begrip. Het is een onderdeel van het avontuurlijke karakter van het land. Uiteraard staan wij garant voor een unieke belevenis.

Praktische info

Praktische info

Accommodatie

U verblijft goede toeristenklasse hotels, meestal zijn dit 3-sterrenhotels. Overal is een douche en toilet aanwezig en in de meeste hotels is airconditioning aanwezig. Het ontbijt is inbegrepen. In het binnenland kan het zijn dat u verblijft in eenvoudige, maar sfeervolle hotels of gastverblijven.

Vervoer

Tijdens deze reis maken we gebruik auto met chauffeur. Voor transfers bij aankomst wordt gebruik gemaakt van taxi’s die u zullen halen en brengen.

Maaltijden

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen (tenzij anders vermeld). De Marokkaanse keuken is goed en gevarieerd. De kosten van een avondmaaltijd zijn gemiddeld € 10,-. Lunchen doet u onderweg, in overleg met uw chauffeur. De kosten zijn voor eigen rekening.

Excursies

Entrees en kosten van facultatieve excursies zijn niet bij de totaalsom inbegrepen.

Geldzaken

De munteenheid in Marokko is de Dirham. De actuele koers kunt u bijvoorbeeld bekijken op www.oanda.com. In Marokko zijn bijna overal pinautomaten. U kunt natuurlijk cash euro’s meenemen, voor noodgevallen of wanneer een pinautomaat het niet doet. Dit is voor eigen risico. We raden u af om al in Nederland Dirhams om te wisselen, vanwege een zeer ongunstige koers.Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen hanteren wij een indicatie van € 200,- (8 dagen). Natuurlijk bepaalt u zelf uw uitgaven patroon, maar dit is een indicatie voor uitgaven als maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies etc.In Marokko is het gebruikelijk om een fooi te geven voor een verleende dienst. Bij veel reisgroepen wordt een gezamenlijke fooienpot gemaakt waaruit de gezamenlijke fooien voor gidsen, hotelpersoneel, chauffeurs e.d. worden betaald.

KlimaatTemperatuur Marokko
De beste reistijd voor het binnenland van Marokko is het voor- en najaar. In de zomer is het dan erg heet. In de woestijn en bergen kan het in de maanden januari en februari nog wel flink afkoelen, terwijl het overdag wel lekker warm kan worden. Houdt hier rekening mee bij de kleding op uw reis.. We raden in die periode dan ook aan om vooral laagjes kleding over elkaar te dragen. Overigens is het aan de kust het hele jaar door lekker warm.

Reisdocumenten
Voor Marokko heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit Marokko nog zes maanden geldig is. Voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort is geen visum vereist. Een identiteitskaart is onvoldoende om het land binnen te komen.

Bagage
Omdat de temperaturen in Marokko nogal kunnen verschillen adviseren we om laagjeskleding mee te nemen. Houdt er rekening mee dat Marokko een islamitisch land is. Over het algemeen wordt er geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden, maar het wordt prijs gesteld als je geen hemdjes, korte broeken of te strakke kleding aantrekt met name in het platteland.

 • kleine tas/rugzak voor je dagelijkse uitstapjes, voor in de bus en voor de nacht in de woestijn
 • geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
 • zonnebrandcrème, zonnebril en iets voor op je hoofd tegen de zon
 • EHBO-spulletjes, muggenolie, anti-diarree-middel, ORS, keeltabletten
 • reisverzekering + kopie van de polis!!
 • stevige (wandel)schoenen

Onderweg
We doen er alles aan om onze reizen uit te voeren volgens de verwachtingen die u redelijkerwijs van onze reizen mag hebben. Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden zoals is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn. Marokko heeft als bestemming een avontuurlijk karakter, dingen kunnen er veranderen en soms zijn deze wijzigingen pas tijdens reis de bekend.

Wanneer er tijdens de reis Zijn er feiten of gebeurtenissen voordoen die echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, dan vragen wij u dit meteen aan ons te laten weten, en niet te wachten tot na de reis. Geef dit bij voorkeur door aan uw reisbegeleider en anders aan ons kantoor. Wij kunnen op dan meteen, samen met u, bekijken hoe we dit kunnen oplossen.

Wil je deze reis boeken?

Heb je interesse in deze reis? Heb je nog vragen of wil je meer weten over Marokko? Stuur dan een bericht met jouw vraag, je naam en telefoonnummer en wij nemen dan contact met jou op.

Maak een afspraak

Op al onze reizen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Deze vindt u hier.