12 activiteiten Fès

Je wordt omringt door de geuren, de chaos, de verwarring, de kleuren wanneer je de oude medina van Fès instapt. Deze stad overweldigd je. Een bezoek aan Fès is en ervaring die je nooit zal vergeten, er zijn zoveel activiteiten en bezienswaardigheden. Om je een beetje wegwijs te maken geven we hier 12 tips die je zou moeten zien wanneer je Fès bezoekt.

 

1  Durf te (ver)dwalen in Fès el-Bali

De oude medina is een verleidelijke labyrint, waarin je zeker zal verdwalen. Dat is niet erg, want je zet een stap terug in de tijd en de ervaring om door deze middeleeuwse steegjes (er zijn er 9400!) en langs duizenden monumenten te lopen in ongekend. Je zal lopen langs kleurrijke winkeltje waar je traditionele Marokkaanse schoenen, kleding en aardewerk kan kopen. De meesten worden nog vervaardigd op ambachtelijke wijze in de medina zelf.

Overigens zit de medina minder ingewikkeld in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt. In feite zijn er twee hoofdstraten die vrijwel parallel lopen en uiteindelijk allebei uitkomen op Place an Nejjarine. Daarnaast zijn er speciaal voor toeristen routes aan de hand van thema’s uitgezet door de stad. Doormiddel van gekleurde markeringen kan je de route naar keuze volgen. Je moet hierbij wel goed opletten, de markeringen hangen vaak vrij hoog aan de muur.

 

2  Betreed de oude stad via Bab Boujeloud (De Blauwe Poort)

De meeste toeristen betreden de medina via Bab Boujeloud, oftewel de Blauwe Poort. De poort zelf is niet eens zo oud, ze dateert uit 1913. De poort is misschien wel één van de meest bekende beelden van de stad. De poort heeft twee kleuren: aan de ene kant is ze blauw, een verwijzing naar de kleur van Fès en aan de andere kant is de poort groen, dit is de kleur van de islam.

Bab bou jelou Fes, de blauwe poort in Fes

3  Bezoek de Chouara Leerlooierij

Fez is beroemd om zijn lederwaren en de aanblik van looierijen is een echte must-see. Wees wel voorbereid wanneer je erheen gaat, want de geur van de leerlooierij is minder prettig. Vergeet dus niet een sjaal of zakdoek mee te nemen, want een bezoek aan de leerlooierijen is zeer de moeite waard. Overal in de medina kan je de mooie tassen, muiltjes, portemonnees kopen die in Fès zelf worden gemaakt.

Chouara Leerlooierij Fès

4  Kairaouine moskee en universiteit

Fès wordt beschouwd als de intellectuele en spirituele hoofdstad van Marokko. Dit komt mede door de Kairaouine universiteit. Deze universiteit wordt door velen beschouwd als de oudste universiteit in de wereld, daarnaast is het één van de grootste moskeeën van het Afrikaanse continent. De moskee is onlangs helemaal gerestaureerd.

De universiteit is in 859 gesticht door Fatima el-Fihria en werd in de 12e eeuw uitgebreid door de dynastie van de Almoravides. Voor niet-moslims is het helaas niet toegestaan om naar binnen te gaan, maar het is wel mogelijk een blik op de binnenplaats te werpen van dit intellectuele symbool van Fès.

Karouine Universiteit

5  Bezoek een oude madrassa

Madrassa betekent “school” in het Arabisch en in Fès zijn er vele historische madrassa’s overgebleven. Eén daarvan is gelegen net naast de Kairaouine moskee en is ook te bezoeken door niet-moslims.

Een ander voorbeeld is de Al Attarin Madrasa. Gebouwd in 1323 door sultan Uthman II Abu Said, was deze madrassa vooral bekend door de specerijen en parfum markt. De architectuur van dit gebouw is een prachtig voorbeeld van prachtige Arabische tegelwerk, houtsnijwerk en kalligrafie.

 

6  Geniet van de serene rust in park Jardin Jnan Sbil

Niet ver van de Blauwe Poort (Bab Boujeloud) vindt je de prachtige tuin Jardin Jnan Sbil. Zoals vele Marokkaanse tuinen is deze tuin achter muren verborgen. Islamitische tuinen zijn bedoeld om je in het paradijs te wanen en dat geldt ook voor Jardin Jnan Sbil. Hier ben je weg van de drukte en omring je jezelf met vreedzame rust tussen de groene planten en de verborgen vijvers. De tuin is gratis te bezoeken.

Jardin Jnan Sbil Fez

7  bewonder de 7 imposante poorten van Dar el- Makhzen

Het koninklijk paleis Dar el- Makhzen is gesloten voor publiek. Toch is een bezoek vanwege de zeven bijzonder imposante poorten zeker een bezoek waard. Het paleis heeft zijn oorsprong in de 13e eeuw. Door de enorm hoge muren is het paleis helaas niet te zien.  De koning verblijft nog regelmatig in het paleis wanneer hij Fès bezoekt. Let op dat je geen foto’s neemt van de bewakers, dit is verboden in Marokko.

koninklijk paleis Dar el- Makhzen Fez

8  Struin door antieke winkels in de Joodse wijk

Naast het koninklijk paleis ligt de Joodse wijk, de mellah genaamd. De huizen zijn direct herkenbaar door hun afwijkende architectuur, ze hebben bijvoorbeeld ramen en balkonnetjes die uitkijken op de straat. Tegenwoordig vind je er veel antieke winkels en is het heerlijk om doorheen te struinen op zoek naar authentieke Marokkaanse spullen. Breng ook zeker een bezoek aan de grote Joodse begraafplaats, grenzend aan de mellah.

Mellah, Joodse wijk Fes

9  Ibn Danan Synagoge

In Fès woonde een grote Joodse gemeenschap, in de 17e eeuw zelfs rondde 22.000. In Fès zijn er dan ook veel synagogen te vinden, de meeste zijn in de loop van de 20e eeuw gesloten toen de meeste Joodse bewoners naar Israël vertrokken. De bekendste synagoge is de Ibn Danan Synagoge, daterend uit de 17e eeuw. De synagoge is eind 20e eeuw helemaal gerestaureerd.

 

10  Bezoek een hammam

Met meer dan 250 hammams in de stad is Fès één van de beste plaatsen om te genieten van deze traditionele Marokkaanse ervaring. Mannen en vrouwen gaan apart. Laat je masseren of je hele lichaam scrubben. Bij traditionele hammams is het gebruikelijk om zelf je shampoo, zeep en handdoeken mee te nemen.

Hammam Fès

11  Ga shoppen naar Marokkaanse tapijten

In Marokko neemt het tapijt een bijzondere plaats in. In Fès zijn prachtige tapijten en kleden te koop. Wanneer je door de medina loopt is het zeker de moeite waard om in één van de vele tapijtwinkels te kijken. Houd er wel rekening mee dat de verkopers vrij veel druk op je zullen leggen om er één te kopen. Laat je tot niks verleiden wat je niet wilt.

 

12  Drink Marokkaanse munt thee op één van de vele dakterrassen

Wanneer je door de medina loopt heb je vaak geen idee wat er zich achter de vele deuren bevindt, of wat er boven je hoofd gebeurt. Zo zijn er vele prachtige dakterrassen waar je heerlijk kan uitrusten en over de stad en het achterland kan kijken. Het mooiste moment is rond zonsondergang.

uitzicht over medina Fès

Stedentrip naar Fès

Een bezoek aan Fès is een ongekende ervaring. Het is een ideale bestemming voor een leuke stedentrip die net even anders is. Wil je na het lezen over de geschiedenis van Fès meer weten over de bekende en minder bekende bezienswaardigheden van deze stad, klik dan hier. Ook in de omgeving van Fès is er genoeg te doen en te beleven. Wil je meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Meer lezen?

Nieuwe mensen leren kennen tijdens deze bijzondere citytrip naar Fès & Meknes, oktober 2017
Het keramiek uit Fès is blauw. Lees hier nog 6 meer blauwe tips voor Marokko
Wat weet jij over de geheime tuinen van Marokko?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit