Gnaoua Festival Essaouira

Elk jaar in juni verandert het rustige havenstadje Essaouira in één van de grootste festivals van Marokko. Het stadje komt tot leven op de ritmische muziek van het Gnaoua World Music Festival. Een half miljoen bezoekers en toeristen bezoeken jaarlijks deze smeltkroes van wereldmuziek. Dit jaar wordt alweer de 23e editie gehouden, van 25 juni tot en met 28 juni 2020. De organisatoren wilden een evenement organiseren met een ode aan de muzikale bijdrage van de Gnaoua aan de wereld.

Afstammelingen van slaven

De Gnaoua zijn afstammelingen van slaven uit de Sahara van West-Afrika. Hun mystieke geloof heeft zijn oorsprong in het islamitische soefisme, Afrikaanse spirituele tradities en pre-islamitishe Berbergebruiken. Ze staan bekend als mystici en genezers en uiteraard als muzikanten met muziek die je in trance kunnen brengen.

Gnaoua Festival EssaouiraDe Gnaoua muziek maakt voornamelijk gebruik van drie instrumenten: castagnetten (craqeb), drums (tbel) en luiten (hajhouj). Men zingt vaak één of twee zinnen die over en weer worden herhaald. Dit kan non-stop enkele uren doorgaan, met een hypnotiserend effect en creëert een trance opwekkende sfeer.

 

Gnaoua Festival

Het Essaouira Gnaoua World Music Festival werd geboren uit het idee om een muzikaal en vrij samenzijn te creëren, waarin de Gnaoua muziek een centrale rol in zou nemen. In 1998 begon het klein maar het festival groeide al snel uit tot één van de populairste festivals van Marokko en begon deelnemers van de hele wereld aan te trekken en betoverde uiteindelijk iedereen. De sfeer van het festival is uniek, het ademt vrijheid, vriendelijkheid en universaliteit uit. Het is dan ook fantastisch gelukt om als podium van het erfgoed van de Gnaoua muziek te fungeren.

Gnaoua Festival Essaouira

Het festival biedt, naast de traditionele muziek, vooral ook een smeltkroes tussen buitenlandse kunstenaars en de mystieke Gnaoua muzikanten. Daarnaast is het festival is ook een thuisbasis van jazz muziek, waarvan de oorsprong eigenlijk ook diep geworteld in Afrika ligt. Inmiddels hebben op het festival ook andere populaire genres hun intrede gedaan zoals blues, reggae en hip-hop. Wees daarom niet verbaasd om een spontane jamsessie met verschillende van deze muziekgenres te zien.

 

Wat is er te doen?

Afgezien van de belangrijkste podium is het ook mogelijk om een aantal van de meer intieme voorstellingen bij te wonen. Deze voorstellingen bieden bezoekers de mogelijkheid om de muzikanten te komen. En vergeet ook niet om een “Lila” te bezoeken. De Arabische betekenis van het woord Lila is “de nacht”’. Het woord wordt tevens gebruikt om een ceremonie uit de Gnaoua traditie aan te duiden. Door zang, dans en wierook gaat deze ceremonie de hele nacht door. Het traditionele doel is om op deze manier in contact te komen met geesten bijvoorbeeld om hen gunstig te stemmen. Doordat de muzikanten in een soort trance kunnen raken kunnen ze verrassende en spectaculaire dansen uitvoeren.

Boek een reis naar Essaouira

Forum

Gnaoua Festival EssaouiraJaarlijks vindt er ook een Forum plaats. Een plek om samen te komen en met elkaar in gesprek te gaan. Voor het thema van dit jaar is richt het festival haar blik op Afrika: “Afrikaanse diaspora: wortels, vormen van mobiliteit en ankerplaatsen”. Men wil ruimte bieden aan het dialoog en interactie om na te denken over de bijdragen van de diaspora naar Afrika en na te denken over de nieuwe veranderingen die ze teweegbrengen.

 

Contact

Kortom het festival biedt genoeg voor iedereen. En wil je na het luisteren en beleven van de muziek even rusten en bijkomen, dan is het mooie grote zandstrand dichtbij. Wil je meer informatie of een keer dit festival bijwonen. Neem dan contact met Marlucia Travel.

 

Meer lezen?

Essaouira, de parel van Marokko
Ontdek de wereldse klanken van het muziekfestival in Fez
Geiten die in bomen klimmen

 


Bronvermelding:

Al het fotomateriaal gebruikt in dit artikel is afkomstig van de website van het Gnaoua Festival.

De benodigde aanvullende informatie voor dit artikel heb ik gevonden op:
http://www.festival-gnaoua.net/en/accueil#
https://www.fest300.com/festivals/gnaoua-world-music-festival
http://www.sonispheric.net/the_gnawa_and_their_lila.htm

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit