Fès Festival of World Sacred Music

In Marokko zijn vele bijzondere festivals en één van de mooiste en bekendste festivals is het Fès Festival of World Sacred Music. Dit 10-daagse evenement wordt jaarlijks gehouden in de koningsstad Fès en vele toeristen plannen hun reis naar Marokko om dit festival bij te kunnen wonen. Dit jaar wordt de 23e editie gehouden van 12 tot en met 20 mei 2017.

Visie

Fès is van oudsher één van de belangrijkste spirituele centra van Marokko en de Islamitsche wereld. Sinds 1994 organiseert de stad het Festival vanGewijde Muziek. Het festival werd in 1994 opgericht door de Marokkaanse wetenschapper in Antropologie Faouzi Skali om een platform te geven aan de belangrijkste muzikale tradities van de heilige, spirituele muziek en wereldmuziek. Hij wilde hiermee laten zien dat de verschillende religies in de wereld naast elkaar kunnen bestaan in harmonie en dat muziek de uitlezen manier is om dat te bewijzen.

Fès Festival of World Sacred Music

Sindsdien komen jaarlijks artiesten en kunstenaars uit islamitische, joodse, christelijke, hindoeïstische en andere religies samen om muziek te maken en uiting te geven aan de geest van wederzijds respect en samenwerking. Het festival is uniek omdat het zijn publiek aanmoedigt om actieve deelnemers te worden. Op deze manier wil het festival mensen leren om verschillende culturen te waarderen en om beter met elkaar communiceren: om harmonie te brengen in een wereld die wordt verscheurd door conflicten.

Thema van het festival

Elk jaar heeft het festival een thema. Dit jaar is het thema: SPIRIT ON THE WATER

Water is de bron van leven en staat symbool voor de ziel. De organisatie heeft voor dit thema gekozen om aandacht te vragen voor de ecologische problemen die zich wereldwijd voordoen. Tijdens COP22, welke in november 2016 in Marrakch werd gehouden, werd het belang van water al onderstreept en de problemen die zullen ontstaan als het hele ecosysteem in elkaar zou storten.

Door aandacht tijdens dit festival aandacht te geven aan de symboliek van water nodigt de organisatie ons uit om onze aarde, die ons voedt, te respecteren en  goed voor haar te zorgen. (bron: http://fesfestival.com/2016/en/le-mot-du-president/)

Activiteiten tijdens het festival

Het festival bevat ook het Fès Forum: in de ochtenden vinden er seminars en workshops plaats rondom onderwerpen die te maken hebben met het thema van het festival. Er is gelegenheid voor discussie en debat. Op deze manier krijgen bezoekers extra inzichten over de betekenis van het festival.

Boek een reis naar Fez

In de middag en de avond zijn er optredens en concerten, verzorgt door artiesten uit alle hoeken van de wereld. Het aanbod is divers en van hoogstaande kwaliteit: traditionele soefi-muziek, Arabisch-Andalusische ritmes, Europese klassieke muziek, hindoestaanse zang, Keltische klanken, flamenco, Turkse derwisjen, christelijke gospel enzovoort. Om middernacht wordt elke avond de soefi-nachten gehouden. Bekende soefi broederschappen voeren hun rituele dans en zang op om zo in trance te komen.

Fès Festival of World Sacred Music

Unieke ervaring

Een bezoek aan het Fès Festival of World Sacred Music is een unieke ervaring die kunst, vermaak, en spirituele energie combineert. Wanneer u het festival wil bezoeken, zorg er dan voor dat u ruim van te voren uw verblijf regelt. Er komen jaarlijks vele bezoekers en toeristen om het festival mee te kunnen maken. Marlucia Travel helpt u hier uiteraard graag mee. Ben je geïnteresseerd in een ander uniek muziekfestival in Marokko? Dan is het Gnaoua Festival van Essaouira misschien een idee om te bezoeken.

 

Wil je meer lezen?

Wat zijn de bekendste muziekstijlen van Marokko
Het gnaoua-muziekfestival in Essaouira
De magie van Volubilis

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit