Negen vragen over Ramadan

De Ramadan is een heel speciale maand voor moslims overal in de wereld. In dit artikel beantwoorden we negen vragen over deze bijzondere maand. Het is de negende maand van de Islamitische kalender en de maand waarin moslims dertig dagen vasten. Het exacte tijdstip van deze maand verschuift telkens met ongeveer 11 dagen naar voren ten opzichte van de westerse (of beter: gregoriaanse) jaartelling.

Wat houdt Ramadan in?

gebedskettingHet vasten tijdens de maand Ramadan is één van de vijf zuilen van de Islam, het wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel. Het is de maand waarin de eerste openbaringen aan de profeet Mohammed plaatsvonden en naar zijn voorbeeld wordt er tijdens deze maand gedurende de dag gevast.

Gedurende deze periode besteden moslims niet alleen extra aandacht aan hun geloof, maar werken ook aan zelfdiscipline, bezinning, liefdadigheid en tolerantie. Daarnaast is Ramadan een periode van barmhartigheid: tijdens deze maand denken moslims in het bijzonder aan de armen en minder bedeelden in de wereld.

Wat houdt vasten precies in?

Het vasten wordt Sawm genoemd, in het Arabisch heeft dit de betekenis van zich onthouden van. De maand Ramadan begint wanneer de nieuwe maansikkel wordt waargenomen op de vooravond van de nieuw maand. Het exacte begin kan daarom nooit vooraf worden vastgesteld. Vanaf dat moment mogen volwassen moslims gedurende de gehele maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, niet eten, drinken, roken of seksuele omgang hebben. Het vasten begint bij het aanbreken van de dageraad en eindigt met het ondergaan van de zon.

Wat is Iftar?

Het verbreken van het vasten elke avond wordt Iftar (of Iftaar) genoemd. Tevens wordt hiermee ook verwezen naar de maaltijd die door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang.  Meestal een feest en een grote sociale gebeurtenis.

Het vasten werd volgens overleveringen door Mohammed gebroken na zonsondergang met een oneven aantal dadels en een glas melk. Verder heeft elke regio zo zijn eigen tradities rondom de Iftar. In Marokko is het gebruikelijk om naast de dadels het vasten te verbreken met de voedzame soep harira. Op het Arabische Schiereiland eet men dadels en drinkt men koffie en in Turkije worden olijven gegeten en drinkt men thee.

iftar in Marokko

Wat betekent Ramadan Mubarak?

Tijdens Ramadan begroet men elkaar met de woorden Ramadan Mubarak, Ramadan Mabroek of Ramadan Kareem, wat gezegende ramadan betekent. Deze maand is voor moslims dus een heilige maand, met aandacht voor inkeer en bezinning. Omdat de ramadan ieder jaar terugkeert en door alle volwassenen wordt gehouden is het een zeer ingrijpende periode voor het leven van alledag. Dit maakt een zeer diepe indruk op de moslims.

Doet iedereen mee aan Ramadan?

De meeste volwassenen doen mee aan Ramadan, meestal begint men mee te doen aan het begin van de pubertijd. Niet iedereen hoeft mee te doen, zo ben je vrijgesteld van vasten als je lichamelijk of geestelijk niet gezond bent. Vrouwen die zwanger zijn of de borstvoeding of wanneer je op reis bent geven hoeven ook niet mee te doen. Kortom, wanneer het vasten je gezondheid kan schaden hoef je niet mee te doen. Wel wordt verwacht dat je, waar mogelijk, het vasten op een later tijdstip zal inhalen.

 

Waarom begint Ramadan elk jaar op een ander moment?

De Islamitische kalender is een maankalender. De maand begint bij de nieuwe maan, en heeft zo’n 29 á 30 dagen. Een islamitisch jaar telt daardoor 12 maan-maanden, met in totaal 354 dagen. Dat zijn dus 11 dagen minder dan de gregoriaanse kalender, die overwegend in de westerse wereld wordt gebruikt. De Gregoriaanse kalender is een zonnekalender. Dit betekent dat de Ramadan in alle verschillende seizoenen terechtkomt; herfst, winter, lente en zomer.

maan

Wanneer eindigt de Ramadan?

Het eind van de Ramadan wordt gevierd met Eid Al-Fitr, het Kleine Feest, in Nederland en België staat dit feest bekend als het Suikerfeest. Het Suikerfeest begint op de eerste dag van de tiende maand van de Islamitische jaartelling.

Men bezoekt de moskee voor een gezamenlijk gebed en de rest van de dag wordt besteed aan het bezoeken van familie en vrienden. Men geeft elkaar en de armen cadeautjes en lekkernijen. De tradities rondom dit feest hangen verder ook van de regio af.

Moet ik als toerist meedoen aan Ramadan?

Van niet-moslims wordt niet verwacht dat ze mee vasten, als toerist hoef je dus niet mee te doen aan de Ramadan. Er wordt wel een minimum aan discretie van je verwacht bij het eten en drinken in het openbaar. Openbaar uitgebreid eten en drinken getuigt immers niet van respect.

toerist tijdens ramadan

Houdt er rekening mee dat het openbare leven in het land overdag anders is dan normaal. Waarschijnlijk zullen overdag de meeste eetgelegenheden gesloten zijn, hoewel dit in toeristische plaatsen zal kunnen meevallen. In ons artikel In Marokko tijdens Ramadan, geven we diverse tips.

Wanneer is het precies Ramadan?

Begindatums Ramadan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen?

Wat zijn traditionele gerechten tijdens Ramadan?
Alles wat je wilt weten over het Offerfeest.
Wat is de beste reistijd voor Marokko?


Bronvermelding:
www.beleven.org
www.wijblijvenhier.nl
www.wikipedia.org

2 thoughts on “Negen vragen én antwoorden over Ramadan

  1. Ik zou uw blog over de Ramadan graag op de FB pagina van Zorgadvies en regelhulp en mijn website plaatsen
    Dit omdat uw blog kort en helder veel vragen over de Ramdan l .
    Ik kan de pagina niet kopieren of afdrukken.
    Zou u mij in de gelegenheid willen stellen dat mogelijk te maken uiteraard met bronvermelding
    Op voorhand wil ik u bedanken voor uw medewerking
    Vriendelijke groet en een gezegende en inspirerende Ramadan gewenst

    Ria van Eijk-Bastiaansen
    Zorgadvies en Regelhulp

  2. Ik zou uw blog over de Ramadan graag op de FB pagina van Zorgadvies en regelhulp en mijn website plaatsen
    Dit omdat uw blog kort en helder veel vragen over de Ramdan l .
    Ik kan de pagina niet kopieren of afdrukken.
    Zou u mij in de gelegenheid willen stellen dat mogelijk te maken uiteraard met bronvermelding
    Op voorhand wil ik u bedanken voor uw medewerking
    Vriendelijke groet en een gezegende en inspirerende Ramadan gewenst

    Ria van Eijk-Bastiaansen
    Zorgadvies en Regelhulp

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit