Traditionele Gerechten Ramadan

Inmiddels is de maand Ramadan al over de helft. Hier in Noordwest Europa houdt dat in dat men op deze langste dag van het jaar ongeveer 19 uur niet mag eten, drinken en roken. Wat de betekenis van Ramadan is, kan je lezen in één van onze vorige blogs, vandaag wil ik het hebben over Iftar (Arabisch) of Ftour (Darija, Marokaans dialect).

 

Iftar of Ftour

Iftar is het moment van de dag dat het vasten wordt gebroken, of te wel: wanneer ’s avonds de zon ondergaat en men samenkomt om te eten. Rondom Iftar kent men in Marokko vele gebruiken, gewoontes en traditionele gerechten die vaak ook nog per regio verschillen.

Meestal is Iftar een moment van samenkomst van familie en vrienden; men ontmoet elkaar aan tafel waar prachtige heerlijke maaltijden staan uitgestald. Vaak wordt er iets voorgelezen uit de Koran en zet men traditionele muziek op. Muziek die vooral vaak tijdens Ramadan wordt geluisterd.

Afb_Iftar

 

Traditionele gerechten voor Iftar

Er zijn enkele gerechten die over het algemeen niet ontbreken bij Iftar.

Dadels en Melk

De meeste Marokkanen breken hun vasten met het eten van enkele dadels en het drinken van melk. Dit werd ook door de profeet Mohammed aangeraden.

Harira

Deze soep is in Marokko onlosmakelijk verbonden met Ramadan. Dit is meestal één van de eerste gerechten die worden gegeten na een lange dag vasten.

Marokkaanse muntthee

De bekende Marokkaanse muntthee wordt eigenlijk altijd en overal in Marokko gedronken, dus ook bij de Iftar maaltijd zal deze thee niet ontbreken.

Marokkaanse Muntthee

Chebakia, Marokkaanse honingkoekjes

Een chebakia is samengesteld uit verschillende reepjes deeg die als het ware in elkaar worden gevlochten. Vervolgens wordt het deeg gefrituurd en ondergedompeld in vloeibare honing en oranjebloesemwater. Daarna worden er sesamzaadjes overheen gestrooid. Dit koekje wordt vooral vaak tijdens Ramadan gegeten.

Iftar Ramadan

Marokaanse pannenkoekjes

Mijn twee favorieten zijn Msemen en Beghrir (griesmeel pannenkoeken). Deze zijn niet alleen tijdens Ramadan populair. Ze worden gegeten met honing en boter

Marokkaanse Pannenkoeken

 

Naar Marokko tijdens Ramadan?

We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om Marokko tijdens Ramadan te bezoeken. Ons antwoord is: ja. Het is een unieke belevenis om Marokko te ontdekken tijdens deze bijzondere maand. We geven in ons artikel: In Marokko tijdens Ramadan diverse tips.

toerist tijdens ramadan

Wil je meer weten of wil je Marokko graag bezoeken? Aarzel niet en neem contact met ons op.

 

Meer lezen over Marokko?
Waarom Marokkaanse geiten in bomen klimmen
Arganolie, het vloeibare goud van Marokko
De gele zandduinen van de Marokkaanse Sahara

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit