geiten die in bomen klimmem

De Marokkaanse arganbomen worden overspoeld door hongerige geiten, op zoek naar één ding: de vruchten uit de arganbomen. De dieren klimmen in de bomen en staan op onmogelijke wijze tussen de takken en bovendien zit er niet één geit in de boom, maar een heleboel.

De arganboom groeit bijna alleen maar in Marokko en is tegenwoordig zeldzaam, bedreigd door landbouw en kaalslag. Tegelijkertijd is de boom bekender dan ooit en dat heeft alles te maken met de het arganfruit die de boom jaarlijks produceert.

Met zijn allen de boom in

De lokale geiten vinden deze vruchten een ware delicatesse vinden, ze kunnen er niet vanaf blijven. Ze vinden ze zo lekker dat ze niet willen wachten tot de vruchten op de grand vallen. Wat doe je dan als geit? Dan klim je gewoon de boom in en eet ze daar op!

Geiten zijn enorm goede klimmers. Hoe ze het doen, weet ik niet precies, de dieren balanceren op onmogelijk dunne en doornige taken, onderwijl genietend van hun feestmaal. Bovendien klimt er iet één geit de boom in? Nee hoor, ze zwermen met hun hele kudde de boom over.

geiten die in bomen klimmen

Geen schoonheidsprijs voor de Arganboom

De arganboom (Argania Spinosa) is niet de meest mooie boom van de wereld, met zijn krommen en stekelige takken. Het zijn dan ook de geiten waardoor de toeristen (en eerlijk gezegd: ook ikzelf) altijd oplettend rechtop gaan zitten als ze door Arganland (het gebied tussen Essaouira en Agadir) rijden en enthousiast naar deze lelijke bomen kijken. Hopend om ze te zien, een boom vol geiten.

Mini-Vakantie Marrakech Essaouira

Belangrijke boom

De arganboom kan zo’n 200 jaar oud worden en is van groot ecologisch én economisch belang voor het gebied. De boom is helemaal aangepast aan de droge semi-woestijngrond in het zuidwesten van Marokko. Doordat de wortels wel tot 30 meter diep de grond in kunnen, op zoek naar water, helpt deze boom om bodemerosie te voorkomen. In feite wordt alles van de boom gebruikt, eerst de vruchten als voedsel voor de geiten, de pitten om arganolie van te persen en later het harde hout van de boom.

Arganolie, het vloeibare goud van Marokko

Tegenwoordig is de kap van de bomen verboden, omdat er te weinig zijn. Voorgeen groeiden ze dor heet Noordelijk Afrika, tegenwoordig vind je ze alleen in Arganland, dit is hoe ik het gebied tussen Agadir en Essaouira noem. Het economisch belang is natuurlijk toe te kennen aan de arganolie die wordt geperst uit de pitten van de vruchten. Lees meer daarover in onze blog over arganolie.

Wil je deze geiten zelf zien klimmen?

Wil je deze geiten zelf zien klimmen of de arganboom in het echt bewonderen? Bekijk dan ons reisaanbod voor reizen naar de regio van Essaouira of neem contact met ons op. We kunnen samen met u een prachtige reis samenstellen.

Meer lezen?
Amlou. Hemels genieten.
De bezienswaardigheden van Essaouira.
Hoe maak ik de lekkerste Marokkaanse Muntthee?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit