Bezienswaardigheden Essaouira

Essaouira is ons meest favoriete plekje in Marokko. Gelegen op de rand van de Marokkaanse Atlantische kust ligt dit charmante havenstadje, dat oogt als een kruising tussen Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied. Stap door de robuuste stadspoorten de blauw-en witte medina binnen en de geur van kruiden komt je tegemoet. Voeg hier zo’n 300 dagen zon per jaar aan toe, met een comfortabele warmte en slechts 2,5 uur rijden vanaf Marrakech, en je hebt een ideale vakantie bestemming. In deze blog geven we 15 tips over wat te doen in Essaouira.

 

Bezoek de souks

Essaouira was ooit de havenplaats van waaruit de spullen die door de karavanen vanuit Timboektoe werden verscheept naar plaatsen elders op de wereld. De souks van Essaouira zijn vrij klein en zeer relaxt. Je vindt hier handgemaakte sieraden arganolie, prachtige stoffen lokale kunstwerken of het houtwerk gesneden uit thuya hout.  En misschien komt u iets uniek tegen op de rommelmarkt op het La Joutiaplein.

 

Verdwaal (niet) in de Medina

Dat kan ook bijna niet in Essaouira: verdwalen in de medina. In tegenstelling tot  de medina’s in veel andere Marokkaanse steden is de medina van Essaouira geen groot doolhof, maar een heerlijke plek om doorheen te slenteren en te genieten van de witte en blauwe straatjes, die je toch nog wete te verrassen.

De Medina van Essaouira is vermeld als een UNESCO World Heritage Site, mede door de mix van Marokkaanse en Europese stijlen. De oude stad is omgeven door een grote muur met bastions. De belangrijkste poort is de Bab Doukkala. Vanaf deze poort loop je de hoofdstraat in die rechtstreeks doorloopt naar de haven. Aan beide kanten van de hoofdstraat vind je diverse souks. Elk wijkje in de souk heeft zin eigen karakter en producten die er verkocht worden.

 

Bekijk de binnenkomst van de vissersboten

Ooit was Essaouira de belangrijkste haven van Marokko omdat ze op het eind punt lag van de karavanen uit Timboektoe. Toch is er voldoende te zien en te beleven. Je kunt scheepsbouwers aan het werk zien op hun traditionele houten vissersboten en vissers die hun boten schilderen of hun netten vermaken. Vanaf een uur of drie komen de vissers terug en veilen zij hun vangst. Bekijk de onderhandelingen.

Koop zelf verse vis in de haven en laat het ter plekke bereiden

Je kan kijken naar de onderhandelingen, of zelf verse vis of zeevruchten kopen. Vlakbij de Zeepoort vind je kraampjes waar je ter plekke je vis kan laten bereiden en vervolgens op kan eten. Verser kan het niet en het is een waar culinair genot.

 

Beklim de vestingmuren van Essaouira

De vestingmuren van Essaouira liggen aan de kant van de Atlantische Oceaan. Deze muren zijn in de 18e eeuw gebouw om de haven te beschermen tegen overvallers. Dit imposante bastion heeft 19 bronzen kanonnen die staan opgesteld richting de zee. Hier zitten geeft je een prachtig uitzicht over de zee en haar rotsen en kom hier vooral ook ’s avonds bij zonsondergang wanneer u de zon in de zee kan zien zakken.

Ga uitwaaien op het strand

Essaouira heeft een mooi, groot en uitgestrekt zandstrand, welke je uitnodigt om te genieten van de zon. Essaouira heeft als de bijnaam de ‘windy city’, en dat is grotendeels ook waar. De passaatwinden houden de temperatuur in Essaouira altijd comfortabel rond de 25 graden. De meeste strandgangers gaan voor iets meer activiteit dan zonnebaden alleen.

 

 

Leer Marokkaans koken

Neem een beetje van je vakantie mee naar huis door een kookworkshop te volgen. Er zijn leuke workshops te volgens van een halve dag, waarin je onder ander leert oe je Marokkaanse thee moet maken en enkele typische Marokaanse gerehten. De workshops worden meestal gegegevn in Engels of Frans.

Het is ook leuk een kookworkshop te volgen bij locals thuis. Je helpt dan mee bij het bereide van typische Marokkaanse maaltijd en eet die samen met het gezin op.

 

… of geniet van de diverse eetgelegenheden in de stad

Geen zin om zelf te koken? Dan zijn er genoeg heerlijke eetgelegenheden in de stad. In de haven kunt u de vers gevangen vis ophalen en ter plekke laten bereiden. Overal zijn kraampjes te vinden om verse jus d’orange te drinken (zo lekker).  In de medina zijn diverse restaurants te vinden, maar vergeet ook zeker niet de straatje in de souks in te gaan en op zoek te gaan naar kleine Marokkaanse eettentjes. Daar eet je eigenlijk de lekkerste tajines en betaal je veel minder.

Strand Essaouira

Maak een tocht op kameel of paard

De wereld ziet er van boven op de rug van een paard of kameel weer heel anders uit. Het is heel leuk om paarden te huren in het nabij gelegen dorpje Diabat en onder begeleiding een tocht door de duinen te maken. Je rijdt langs de monding van de rivier, langs het bekende fort waarvan men zegt dat Jimi Hendrikx daar geslapen heeft en natuurlijk door de mooie duinen.

In Marokko zijn eigenlijk geen kamelen, maar dromedarissen. Een tocht op de rug van een dromedaris is een unieke beleving.

 

Ga Quad rijden door de duinen

Quad rijden over het strand en door de duinen geeft je een onvergetelijke en uitdagende ervaring. Denk aan schuine hellingen, scherpe bochten en lastige obstakels. Durf jij het aan door de duinen te racen met je vrienden?

 

Surfen, windsurfen en kitesurfen in Essaouira

Essaouira biedt veel mogelijkheden voor watersporters. Vooral de wind- en kitesurfers vinden de stevige wind en golven geweldig. De wind in Essaouira kan vrij sterk zijjn, maar door de beschutte baai van Essaouira is het ook een ideale surfplek voor beginners. Er zijn tal van surf winkels en scholen in Essaouira.

Gnaoua Festival Essaouira

Luister naar live Gnaoua muziek

Gnaoua muziek is enorm populair in Marokko en Essaouira is haar thuisbasis. Gnaoua (of Gnawa) muziek komt oorspronkelijk uit West-Afrika. Slaven die naar Marokko werden gebracht, hebben deze muziek meegenomen. De Gnaoua muziek is een mix van Berberse, Afrikaanse en Islamitische spirituele liederen en ritmes. Het is niet alleen bedoeld om naar te luisteren of te dansen, het werd oorspronkelijk gebruikt in speciale ceremonies en is sterk verbonden aan soefische tradities.  Jaarlijks aan het eind van het voorjaar het Gnaoua World Music Festival plaats.

 

Wil je Essaouira ook bezoeken?

Zoals je hebt gelezen is er een heleboel te beleven in Essaouira. Wil je dit relaxte stadje eens bezoeken voor een leuke strandvakantie? Of aansluitend aan een citytrip aan Marrakech? Neem dan contact met Marlucia Travel. We kunnen dan uitgebreid de mogelijkheden bespreken.

 

Meer lezen?

Neem een mini-vakantie en ga 6 dagen naar Marrakech en Essaouira
Bezienswaardigheden Marrakech
De geschiedenis van Essaouira

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit