Marrakech

Wie aan Marokko denkt, denkt vrijwel ook meteen aan haar bekendste stad: Marrakesh. Zij is eeuwenlang de hoofdstad geweest van verschillende dynastieën in Marokko. Wist je dat ze is gesticht door een machtig Berdervolk uit de woestijn, de Almoraviden?  Zij beheersten de belangrijkste goudhandelsroutes . Uiteindelijk besloten ze Marokko te veroveren.

Het begon met een tocht door de Sahara naar Sijilmasa. Deze stad was destijds één van de belangrijkste steden in Noord-Afrika. Gesitueerd in een oase, de plek waar karavanen samen kwamen. De Almoraviden veroverden Sijilmasa en daarmee stond voor hen de weg open om het Atlasgebergte over te trekken. Tegenwoordig bestaat Sijilmasa niet meer, maar je kan, nabij Erfoud, nog wel de prachtige ruines bezoeken.

De Almoraviden trokken de Atlas over, dit was voor het woestijnvolk een hele onderneming. Ze veroverden Aghmat, deze stad lag op slechts 30 km van het huidige Marrakash. Tussen de ruïnes van Aghmat  bevindt zich één van de oudste hammams van Marokko. Kun je je voorstellen wat een luxe deze plek moet zijn geweest voor de woestijnmensen: de overvloed van water, op ingenieuze manier verwarmd voor baden.

 

In Aghmat, omringt door bergen, voelden deze woestijnmensen zich niet prettig, opgesloten en kwetsbaar. Ze stichtten daarom een nieuwe stad, iets verderop, op een open vlakte. Deze stad werd in het Berbers “Land van God” genoemd, “mur(n)akush”. Dit werd later Marrakech.

Er is helaas weinig architectuur terug te vinden uit deze tijd, het meeste is vernietigd door opvolgende dynastieën. De Almoraviden geloofden in Harmonie, Schoonheid en Eenvoud. Deze bescheiden visie is terug te zien in de enige poort die is overgebleven uit hun tijd: Bad Doukkala.

Bab Doukkala

Toen de eerste heerser, Youssef ibn Tishfin, in 1106 overleed liet hij een machtig rijk en een enorme rijkdom na aan zijn zoon Ali ibn Youssef. Deze jongeman was geen geharde woestijnkrijger, maar opgegroeid in weelde en voorspoed. Hij wilde de stad mooier maken en qua architectuur en cultuur verder ontwikkelen. Daarvoor haalde hij architecten uit Al-Andalus, in die tijd toonaangevend in haar welvaart en architectuur.

Zo liet hij een prachtige moskee bouwen, genoemd naar zijn vader. Deze moskee is helaas vernietigd, maar het indrukwekkende “voorportaal” is nog wel te bewonderen: Almoravid Koubba (1117). Een bezoek aan deze overblijfselen is een echte aanrader, in de prachtige decoraties zie je de luxe en Andalusische invloeden goed terug. De Almoravid Koubba ligt naast het Museum van Marokko en de Ben Youssef Moskee.

Almoravid Koubba Moskee in Marrakech

Geef je reis extra diepgang en bezoek plaatsen die verder ingaan op de rijke geschiedenis van dit land. Marokko is niet alleen divers in haar landschappen, maar ook in haar historie. Genoeg mogelijkheden dus voor een inspirerende vakantie.

 


Dit artikel is geschreven door: Marleen Nijdam

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit