Marokkaanse muntthee en de kunst van het theezetten

Hoewel ik een echte thee-liefhebber ben, heb ik nooit de kunst van het thee zetten geleerd. Ik goot altijd gewoon heet water over een theezakje en dronk het daarna op. Het ritueel van theezetten leerde ik in Marokko, de heerlijke Marokkaanse muntthee.

Marokkaanse thee met veel suiker

Marokkaanse muntthee is niet zomaar een drankje, de thee is een wezenlijk onderdeel van de mensen en het land. Om Marokko te beleven moet je minsten één keer deze thee drinken en het thee-ritueel meemaken. Ik merk vaak dat toeristen huiverig zijn voor de hoeveelheid suiker en bang dat de thee “te zoet” zal smaken. “Gewoon proberen” zeg ik dan, want hoewel het klopt dat er een heleboel suiker in zo’n potje thee zit, de smaak is toch anders dan je hem verwacht.

Ingrediënten Marokkaanse muntthee

Verbinding en gastvrijheid

Echt goede en lekkere thee zetten is een ritueel, de Chinezen weten dat, de Japanners weten het, de Engelsen weten het en ja ook de Marokkanen weten het.

Thee zetten en samen opdrinken staat voor gastvrijheid, vriendschap, traditie in een ritueel van verbinding. Je nodigt een gast uit en besteed bijzondere aandacht aan hem of haar. Je voert het thee ritueel uit en drinkt gezamenlijk, heel bewust de thee op.

Sahara dromedaris

Marokkaanse theeppot

In Marokko begint het theezetten natuurlijk bij de theepot. De Marokkaanse theepot is niet alleen mooi, maar ook perfect gevormd om de thee met een lange straal in je glas te gieten. Hoe hoger of langer de straal hoe beter. De thee gaat dan lekker schuimen.

Marokkaanse theeglaasjes zijn klein en hebben heen handvaatjes, soms zijn ze mooi versierd. Je drinkt de thee langzaam op.

Marokkaanse thee

Het proces

Het maken van perfecte Marokkaanse muntthee vraagt om een speciaal proces. Zoals alles in Marokko moet je er de tijd voor nemen. Besteed aandacht aan elke afzonderlijke stap.

Je begint met een handje groene Chinese gunpowderthee los in een Marokkaanse theepot te doen. Bouw de thee vervolgens verder op door de suiker en de verse munt toe te voegen. Voeg hier vervolgens een water aan toe en zet de theepot op het vuur. Zet het vuur niet te hoog en breng het water rustig aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken, op deze manier karamelliseert de suiker en krijgt de thee haar eigen smaak.

Ingrediënten Marokkaanse thee

Haal de theepot van het vuur en schenk de thee in een thee glas, je giet vervolgens de thee weer terug in de pot om zo alles goed met elkaar te mengen. Herhaal dit proces een paar keer.
Nu is de thee klaar om geserveerd te worden. Maar schenk dit niet zomaar in de glazen, nee dit moet op een speciale manier gebeuren.

Je begint de thee rustig vanuit de theepot in het kleine smalle thee glaasje te schenken, terwijl je schenkt hef je de theepot hoger en hoger op steeds verder van het glaasje, terwijl je verder schenkt. Zonder te knoeien uiteraard, want dat is de kunst.

De thee wordt ook met andere kruiden gezet, bijzonder vind ik de variant met het kruid shiba, welke vaak in de winter wordt gedronken.

Marokkaanse Pannenkoeken

Contact

Wil je een keer een echte Marokkaanse muntthee-ceremonie meemaken of deze heerlijke thee in Marokko zelf drinken? Neem dan contact met ons op.

Hoe maak je Marokkaanse thee

Meer lezen?
De Schaapsherder
De lekkerste pannenkoeken uit Marokko
De 7 geheime tuinen van Marokko

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit