Marokkaanse Pannenkoeken

Eén van de leukste dingen in Marokko is dat je er elke dag kan ontbijten met pannenkoeken. Het allerbeste is dat Marokko verschillende soorten – ja je leest het goed – traditionele pannenkoeken kent. Wat een heerlijkheid! De Marokkaanse pannenkoeken zal je niet alleen vinden in de ontbijtzaal van je hotel of riad, maar eet ze bij de kraampjes waar ze de hele dag vers voor je gebakken worden, onder het genot van zoete Marokkaanse muntthee. We geven hier twee recepten die niet moeilijk zijn om zelf thuis eens te maken: msemmen en baghrir. Ze zijn ook populair om tijdens Ramadan te eten, na zonsondergang.

Msemmen

Deze pannenkoekjes zijn knapperig en bladerig van structuur en mijn absoluut favoriet als ik in Marokko ben. Traditioneel worden
deze pannenkoekjes bij het ontbijt gegeten, maar ze zijn ook ideaal als lunch of tussendoortje, dan worden ze vaak gevuld met een gehakt of groente vulling. Je kan ze op bijna elke straathoek kopen. Deze pannenkoekjes zijn trouwens niet rond, maar vierkant, deze vorm ontstaat door de manier waarop de gevouwen worden vlak voor het bakken.

msemmen
Ingredienten

• 500 gram bloem
• 150 gram fijne griesmeel
• half pakje bakpoeder
• halve eetlepel zout
• 4 dl warm water
• boter
• zonnebloem olie

Bereiding

Zeef de griesmeel en de bloem in een ruime kom. Doe hier vervolgens de bakpoeder, het zout en de meng dit door elkaar. De boter en de olie houd je nog even apart.
Voeg vervolgens beetje bij beetje het lauwwarme water toe en kneed het deeg ondertussen goed door. Ga door tot al het water is toegevoegd en er een soepel deeg ontstaat.

Doe het deeg in een kom en dek deaze af met vershoudfolie en laat het even rusten, ongeveer een half uurtje.
Smelt ondertussen de boter in een pan en meng met de olie. Laat dit afkoelen.
Smeer je handen in met het olie-botermengsel en verdeel het deeg vervolgens in ongeveer 6 bolletjes. Deze bestrijk je vervolgens ook met het olie-botermengsel. Dek de bolletjes af met vershoudfolie en laat ze ongeveer 15 minuten rusten.

Marokkaanse Muntthee


Smeer je handen opnieuw in met het olie-botermengsel en pak vervolgens een bolletje deeg. Druk deze met je handen plat tot een ronde dunne cirkel. Strooi er wat griesmeel overheen en besprenkel met het olie-botermengsel.
Vouw dan de onderste rand naar het midden en doe dit ook met de bovenste rand en daarna de overgebleven kanten, zodat je een soort vierkant envelopje krijgt. Druk ze nog een beetje uit.
Herhaal dit met de andere bolletjes.

Amlou Hemels Genieten

Verwarm de koekenpan voor en pak een deeg- pakketje, leg deze in de koekenpan. Bak de msemmen aan beide kanten gaar en krokant. Serveer de msemmen met honing, boter, jam of olie. Of, als je het in huis hebt, het hemelse amlou.

Baghrir

Dit worden ook wel “duizend gaten pannenkoeken “ genoemd. Dit is natuurlijk niet voor niets, want dit dunne pannenkoekje bevat aan de bovenkant talloze gaatjes. Dit gerecht wordt vaak bij feestelijke gelegenheden gegeten overgoten met honing, boter of olijfolie.

baghrir
Ingrediënten

• 300 gram fijne griesmeel
• 150 gram bloem
• 7 gram gedroogde gist
• 1 zakje bakpoeder
• snufje zout
• 600 ml lauwwarm water

Bereiding

Zeef de griesmeel en de bloem in een ruime kom. Voeg de overige ingrediënten, behalve het water, toe en meng deze door elkaar.
Voeg vervolgens beetje bij beetje het lauwwarme water toe terwijl je dit met een mixer door elkaar mengt tot een stroperig beslag ontstaat.
Zet daarna de kom op een warm plaats en doe er een vochtige theedoek over en laat dit 1 uur rijzen.
Het oppervlak van het gemaakte beslag moet schuimig worden en let op dat he het daarna niet meer doorroert.
Het makkelijkst is om een pan met een antiaanbaklaag te gebruiken. Verwarm deze en giet een opscheplepel van het beslag in de pan. Bak dit op een laag vuur. Er zullen zich gaatjes vormen aan de bovenkant. De baghrir bak je zo’n 2 á 3 minuten, je hoeft hem niet om te draaien.

Arganolie, het vloeibare goud van Marokko

Maak dan de baghrir los van de pan en leg in een bord naast elkaar met de gladde kant naar beneden om af te koelen. Het is aan te raden om de pannenkoekjes elkaar zo min mogelijk te laten overlappen, dit om aan elkaar plakken te voorkomen.

Dien de baghrir op met honing, boter, olijf- of arganolie en laat ze smelten op je tong.

Contact

Is het water je in de mond gelopen en wil je Marokko en haar pannenkoeken zelf ontdekken, neem dan contact met ons op. Of boek alvast één van onze mooie stedenreizen. Ideale mini-vakanties en een perfecte gelegenheid om de Marokkaanse keuken te ontdekken.

Meer lezen?
Wat is het ideale Marokkaanse ontbijt?
Amlou, een geheim recept uit Marokko.
Alles over het Suikerfeest.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit