Marrakech is helemaal hot en ideaal voor een low-budget citytrip. Je hoeft maar 3,5 uur te vliegen en met enkele low-cost airlines hoeft je zelfs voor een vliegreis die kant opniet veel te betalen. Een ideale citytrip dus, naar een stad met een sprookjesachtige sfeer. Je merkt meteen dat je buiten Europa bent, de kleuren en geuren zijn anders en het is er lekker chaotisch. We geven 8 tips voor een citytrip naar Marrakech die helemaal niet duur hoeft te zijn.

 

1. Boek je vliegticket ver van te voren

Naar Marokko vliegen diverse low cost airlines. Wanneer je naar Marrakech wil vliegen raden wij je Transavia of Ryanair aan. Boek je tickets ruim van te voren en bij voorkeur buiten de vakanties om, dan kan je voor hele leuke prijzen naar Marokko vliegen.
Wanneer je alleen handbagage meeneemt (lees hier meer over inpakken) scheelt dat enorm in de kosten. Hoewel ik regelmatig op de terugweg in de problemen kom wanneer ik teveel mooie spullen het gekocht in de souks. Ik ben inmiddels een meester in onderhandelen en afdingen.

Je kan in Nederland uit verschillende luchthavens kiezen om te vliegen. Transavia vliegt vanaf Schiphol en binnenkort ook vanaf Eindhoven naar Marrakech. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven en Weeze (vlakbij Nijmegen) en Brussel.

2. Neem geen taxi direct bij het vliegveld

Wanneer je aankomt word je meteen aangesproken door diverse taxichauffeurs die je maar wat graag naar de stad willen brengen en ze vragen daar vaak een heleboel geld voor. Dit kan je eenvoudig omzeilen. Vanaf het vliegveld gaat een bus direct naar Djemaa el Fnaa en naar het treinstation. Deze bus is goedkoop en prima vervoer. Bij Djemaa en Fnaa kan je uitstappen als je een riad hebt geboekt in de medina. Of je kan daar een kleine taxi nemen, voor ongeveer 20 dirham, naar je hotel.
Wil je graag met een taxi vanaf het vliegveld? Als je een stukje kan lopen naar de weg net buiten de terrein van het vliegveld (dit is niet ver) dan kan je daar een taxi pakken waarvoor je aanzienlijk minder hoeft te betalen (dit komt onder andere doordat taxichauffeurs niet gratis het vliegveld terrein op mogen).

Geheime tuinen van Marokko

3. Begeef je buiten de gebaande paden (en maak meteen gebruik van gratis wifi)

In steden bezoekt iedereen altijd dezelfde hotspots, maar vaak kan je net zulke mooie, unieke, verrassende plekken vinden als je buiten de gebaande paden betreed. Natuurlijk is Jardin Majorelle ongelofelijk mooi, maar zoek eens een tuin of park waarvoor je geen toegangsprijs hoeft te betalen? Ga dan bijvoorbeeld naar het Arset Moulay Abdeslam Cyber park vlakbij Djemaa El Fnaa. Helemaal leuk is dat je hier gratis wifi hebt! Kan je meteen iedereen thuis laten weten hoe mooi Marrakech is. Of wandel door de nabij geleden Koutoubia tuinen.

Koutoubia Marrakech

4. Onderhandel altijd over de prijs: afdingen dus!

In Marokko is het heel normaal om te onderhandelen over de prijs als je iets wil aanschaffen. Zeker bij toeristen vragen verkopers vrij hoge bedragen, maar jij wil op je low-budget citytrip ook niet teveel uitgeven aan souvenirs.

Bij een taxi kan je eigenlijk niet afdingen, er bestaan vaste bedragen, gemeten via een meter in de taxi. Echter veel chauffeurs zeggen vaak dat de meter het niet doet en geven je een andere (hogere) prijs voor je rit. Let daarop wanneer je een rit gaat maken, anders moet je als toerist vaak meer betalen. Reken op een gewoon ritje in de stad op zo’n 20 dirham per rit.

We raden onze reizigers altijd aan even te oefenen. Kijk rond op de souks naar leuke souveirs en informeer bij verschillende verkopers naar prijzen. Durf te onderhandelen, je bent niet verplicht te kopen. Zo leer je langzamerhand wat je souvenirs ongeveer zullen kosten.

souvenirs in Marokko

5. Streetfood

Je vindt genoeg leuke en hippe restaurants in Marrakech. In Marokko zelf is er geen traditie om in restaurants te eten, dus alle prijzen zijn prijzen gebaseerd op toeristen.
Wat echt leuk is in Marokko, is eten in de kleine winkeltjes of kraampjes waar men één of twee gerechten maakt. Meestal liggen die winkeltje in zij-straatjes. Dit is lekker en goedkoop. Je zit vaak op gammele plastic krukjes en deelt je tafeltje met iemand anders. Hier vind je heerlijke harira soep of tajines. En wat dacht je van de heerlijk gevulde msemmen (Marokkaanse pannenkoeken). Alles wordt natuurlijk geserveerd met Marokkaanse thee.

low-budget streetfood

6. Bezoek (gratis) inspirerende culturele bijeenkomsten

Tegenwoordig zit Cafe Clock ook in Marrakech en zij hebben regelmatig leuke optredens en concerten. Een leuke tip is op donderdag langs te gaan, dan worden er traditionele Marokkaanse verhalen vertelt, die ook in het Engels vertaalt worden.

Houd daarnaast ook de lokale talenscholen in de gaten, zoals het Franse Instituut, de Engels scholen etc. Zij houden regelmatig interessante bijeenkomsten.

7. Laat de stad aan je voorbij komen

Soms is het juist goed en inspirerend om niet door een stad te rennen om alles te zien, maar de stad aan je voorbij te laten komen. De ideale plek in Marrakech om dat te doen is Djemaa el Fnaa. Om het plein vind je diverse leuke dakterrassen, waar je onder het genot van een kopje thee of koffie heerlijk kan zitten en genieten van het zijn! Helemaal low-budget.

djemaa el fna Marrakech

8. Bezoek een echte hamam

Een hamam bezoek is een echte Marrakech belevenis, maar bezoek dan niet een dure luxe spa! Nee, bezoek een echte! Hier vind je geen kaarsjes en zachte muziek, maar je beleeft een authentieke Marokkaanse traditie, waarna je je gegarandeerd als herboren zal voelen. Laat je scrubben en boenen en was jezelf daarna met zwarte olijfolie zeep. Je huid zal zijde zacht aanvoelen.
Een lokale hamam wordt bezocht door de inwoners van Marrakech. Het kost misschien 20 dirham en als je je wilt laten scrubben betaal je nog ongeveer datzelfde bedrag.

hamam Marokko

Ook low-budget naar Marrakech? Wij denken graag met je mee.

Zou je graag een keer naar Marrakech gaan? Wij denken graag met je mee om je ideale citytrip samen te stellen. Daarnaast kunnen we leuke hotels en riads voor je regelen en transfers van en jaar het vliegveld. Dat is handig! Dan kan jij lekker ontspannen aan je citytrip Marrakech beginnen. Bel ons of vul het contactformulier in.

 

Wil je meer lezen?
Dit zijn de leukste activiteiten in Fez
De voordelen om met ene kleinschalige reisorganisatie te boeken
Alles over het lekkere Marokkaanse ontbijt

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit