Majorelles, een tuin als schilderij

In een serie artikelen besteden we aandacht aan de geheime tuinen van Marokko. De meeste tuinen zijn ontworpen volgens het traditionele ontwerp voor Arabische tuinen. De Tuin van Majorelle is echter een ander verhaal, deze tuin is ontworpen als een een schilderij en voor altijd verbonden met twee bijzondere kunstenaars.

Schilder Jacques Majorelle

bougainvilleaDe subtropische tuin van Majorelle ligt in het hart van Gueliz in Marrakech. Het is één van de mooiste en prachtigste plekken in deze rode stad. De tuin werd in de jaren ‘20 ontworpen door de Franse schilder Jacques Majorelle, daarom is het ook niet verrassend dat de tuin is ontworpen als een schilderij. Majorelle “schilderde” deze tuin met bloemen en planten. Water is een belangrijk element in de tuin met zijn marmeren bassins, stroompjes, vijvers met lelies en fonteinen. Hij bracht planten en bomen in uit de vijf windstreken, maar hij was vooral dol op de bougainvilles en cactussen, die overal in de tuin zijn terug te vinden.

In grote getale gebruikte hij een unieke tint kobaltblauw, die hij overal in de tuin liet terugkomen. De gebouwen zijn in deze kleur geverfd.

De tuin is ongeveer twaalf hectare groot en bevat inmiddels meer dan 300 verschillende soorten bomen en planten. De tuin schittert met haar kleuren en met zijn prachtige bossen van bamboe, dadelpalmen en diverse met lelie overdekte vijvers. Het is dan ook geen wonder dat inmiddels ook veel vogels de tuin als thuisbasis hebben gekozen en vrolijk om je heen kwetteren.

Majorelles, een tuin als schilderij

De ironie is dat deze tuin in feite hét meesterwerk is van deze schilder, waarmee hij uiteindelijke meer bekendheid mee heeft verworven dan met zijn schilderijen.

Yves Saint Laurant
De Tuin van Majorelle is lange tijd vrijwel onbekend gebleven, tot een andere kunstenaar de tuin kocht. Mode-ontwerper Yves Saint Laurant en zijn partner Pierre Bergé ontdekten al in de jaren 60 tijdens hun eerste bezoek deze verwaarloosde “oase” in de stad Marrakech waar e zo aan verknocht raakten. Ze bezochten de tuin altijd als ze in Marrakech waren.

Marrakesk05_Majorelle(04)Toen ze hoorden dat de tuin verkocht zou worden om er een hotel te plaatsen, kwamen ze in actie. Dit resulteerde uiteindelijk in het feit dat ze de tuin en bijbehorende Villa Bou Saf Saf kochten. Ze gingen wonen in de villa, die ze een nieuwe naam gaven: Villa Oasis. Ze restaureerden de zwaar verwaarloosde tuin en brachten hem weer tot leven. Zo lieten ze een uitgekiend irrigatiesysteem instaleren en kochten nieuwe planten. In het schilder atelier kwam een museum met bijzondere berbercultuur. Yves Saint Laurent heeft altijd gezegd dat de tuin voor hem een ongelimiteerde bron van inspiratie was.

In 1997 richtte Pierre Bergé een stichting op, die het behoud en beheer van de tuin op zich nam. Na het overlijden van Yves Saint Laurant in 2008 in Parijs werd zijn as werd verstrooid in de rozentuin van Jardin Majorelle. Zijn partner droeg daarna de tuin over aan de  La Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, de stichting die was opgericht na de pensioneren van Yves Saint laurent om de nalatenschap van dit modehuis te beheren te bewaken.

Bezoek

Momenteel trekt de tuin jaarlijks ruim een half miljoen bezoekers. Des al niettemin ervaar je het gevoel van rust en oase als je er bent. Een bezoek aan de Tuin van Majorelle is dan ook niet te missen als je in Marrakech bent. In de tuin is ook het tentoonstellingsproject Islamic Art Museum gevestigd. De collectie van dit museum bestaat uit Noord-Afrikaanse textiel, traditionele kellims, aardewerk, sieraden, keramiek etc. Majorelle is dagelijkse geopend, we raden je aan vooraf even de exacte openingstijden te controleren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere tuinen of wil je ook eens slapen in een authentieke riad. Neem dan contact op met Marlucia Travel.

Wil je meer lezen?

Rabat was ooit een echte piratenstad.
Het Marokkaanse ontbijt is hemels
Voordelen van boeken bij een kleinschalige reisorgansatie


Bronvermelding:

www.jardinmajorelle.com
www.gardenvisit.com
www.travel-exploration.com
www.fondation-pb-ysl.net

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit