Marokkaanse Sahara zee van zand

Het is een woestijn zoals je hem nergens anders vindt. Doe je ogen dicht en stel jezelf een woestijn voor en dit is waarschijnlijk de woestijn die voor je ogen verschijnt. Een landschap van uitgestrekte zandvlaktes wat een gevoel van eenzaamheid oproept: de Sahara.

Het is de grootste woestijn te wereld, een zee van zand in noordelijk Afrika, die zicht uitstrekt van de Rode Zee in het oosten tot de Atlantische Oceaan in het westen. De Sahara omvat daarmee tenminste tien landen: Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië, Mali, Algerije, Libië, Niger, Tunesië, Tsjaad, Egypte en Soedan. Marokko is éen van de beste en meeste veilige plekken om deze woestijn te bezoeken.

De Marokkaanse Sahara

Wie aan Marokko denkt, denkt vaak al snel aan de woestijn. De Marokkaanse Sahara is een magische plek en het is altijd weer een avontuur om deze te bezoeken. Veel toeristen komen dan ook naar Marokko om de woestijn te bezoeken bijvoorbeeld door het maken van een tocht op een dromedaris, sandboarden, quad rijden, jeep-safari’s maken, de duinen beklimmen en natuurlijk overnachten in bedoeïenententen of onder de sterrenhemel slapen.

trekking westijn sahara

Wat is een Erg?

In Marokko zijn er twee plaatsen waar je ‘Ergs’ kan vinden. Een Erg is een is een breed gebied in de woestijn, dat is bedekt met winderige zand. Er is met weinig of geen begroeiing en het zand verplaatst zich waardoor er zandduinen ontstaan. De naam ‘Erg’ komt dan ook van het Arabische woord ‘Arg, wat zandduin betekend.

landkaart erg chebbi

De Marokkaanse zandduinen

De bekende Marokkaanse Sahara zandduinen zijn Erg Chebbi and Erg Chigaga. Beiden zijn ze gelegen in het zuidoostelijk deel van Marokko, nabij de Algerijnse grens. Beide gebieden zullen je echter een aparte ervaring bieden.

Erg Chebbi ligt meer in het noorden, bij Merzouga, en is eigenlijk de bekendste van deze twee en het makkelijkste te bereiken. De zandduinen zijn hier het hoogst, wel tot 150 meter hoog. Hotels en auberges die aan de rand van de woestijn liggen, bieden de mogelijkheid om vanuit een comfortabele locatie de zandduinen te verkennen.

bedoeïenententen sahara

Het gebied van de Erg Chigaga zandduinen is wat groter, maar ook wat lastiger te bereiken. Zij bieden de reiziger een wat meer rustieke ervaring en zijn ideaal voor de reiziger die op zoek is naar een ervaring die  plaatsvindewat meer buiten de gebaande paden. Om hier te komen vertrek je vanaf het kleine woestijnstadje M’Hamid per 4×4 jeep, het is een tocht van zo’n 60 kilometer en zal een redelijk hobbelige ervaring zijn.

Sahara dromedaris

Verrijkende ervaring

Beide gebieden bieden echter de mogelijkheden om te de mooiste en grootste woestijn van de wereld optimaal te beleven, om de zandkorrels onder te voeten te voelen, fantastische zonsopgangen mee te maken en te slapen onder de sterren. Ervaringen die je altijd bij zullen blijven en je leven rijker zullen maken.

Wil je dit een keer meemaken? Boek dan één van onze reizen of neem contact met ons op voor meer informatie of een reis op maat.

Meer lezen?
Wat heb ik nodig voor een tocht door de Sahara?
M’Hamid en het afgelegen Erg Chigaga
Was is de beste reistijd in Marokko

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit