Marokko heeft een rijke muzikale geschiedenis. De muziek is net zo cultureel rijk en divers als de bevolking zelf. Ontdek in deze blog de muziekstijlen van Marokko. In het voorjaar vinden in Marokko er twee bekende muziekfestivals in Marokko plaats: het Festival des Musiques Sacrées du Monde in Fez en het bekende Gnaoua Festival in Essaouira. Ook hier komen verschillende muziekstijlen uit de wereld samen, de focus ligt op de Gnaoua-Muziek met daarnaast jazz, rock en wereldmuziek.
De komende tijd besteden we aandacht aan beide festivals, maar allereerst vertellen we in de blog meer over de verschillende muziekstijlen in Marokko.
Versmelting van verchillende muziekstijlen
Marokko heeft een rijke muzikale geschiedenis. De muziek is daardoor net zo cultureel rijk en divers als de bevolking zelf. Muziekstijlen variëren per regio en zijn sterk beïnvloed door de etnische groepen die er wonen: Berbers (Riafa, Chlouh,Souasa) Joden, Arabieren en de Toeareg uit de Sahara. Marokko is altijd een ontmoetingspunt geweest van verschillende volkeren en culturen. Dit heeft geleid tot een versmelting van verschillende unieke muziekstijlen. In dit artikel gaan we in op de drie hoofdstromen: Chaabi, Raï en Gnaoua.
Chaabi
Over het algemeen zijn de Berbers de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Hun muziekstijl dateert van voor de Arabische invloed en wordt Chaabi genoemd. Deze toegankelijke stijl is echte volksmuziek. Door het gebruik van populaire taal met nieuwe ritmes werd de muziek zeer dansbaar en wordt daarom vaak op straat, markten en op bruiloften gespeeld. Tegenwoordig wordt de term Chaabi gebruikt voor typisch Marokkaanse popmuziek.
Raï
De oorsprong van de populaire Raï-muziek ligt in de Algerijnse stad Oran, begin 20e eeuw, en werd al snel populair in de andere Magreb-landen (Marokko, Tunesie). Het woord Raï betekend zoiets als “Ik vind”, waarin in het lied vervolgens een mening wordt gegeven. Naast het gebruikelijke onderwerp liefde, gebruikten zangers deze stijl ook om maatschappelijke thema’s aan de orde te stellen.
Deze muziekstijl is ook redelijk bekend in het Westen. Met de komst van arbeidsmigranten naar Europa in de jaren 70 hebben ook westerse instrumenten hun intrede gedaan in deze stijl: zoals de elektrische gitaar, het drumstel en de synthesizer. Bekend hier in Europa zijn de liedjes van Cheb Khaled (Aïsha) en Cheb Mami. Deze laatste artiest heeft een mooi duet met Sting opgenomen “Desert Rose”. Dit nummer laat zien hoe je verschillende muziekstijlen goed kunnen samen gaan.
Gnaoua
Gnaoua (of Gnawa) muziek is een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur. Gnaoua-muziek komt oorspronkelijk uit West-Afrika, slaven die naar Marokko werden gebracht en namen deze muziek mee. Gnaoua is een mix van Berberse, Afrikaanse en Islamitische spirituele liederen en ritmes. Het is niet alleen bedoeld om naar te luisteren of te dansen. Het werd oorspronkelijk gebruikt in speciale ceremonies en is sterk verbonden aan soefische tradities. De muziek wordt dan gebruikt om in trance te raken en zo dichter bij god te komen.
Gnaoua muziek heeft drie hoofdbestanddelen. Allereerst wordt er doormiddel van een Cracab een vast ritmisch patroon gespeeld. Daarnaast gebruikt men de Hajhouj, een soort basgitaar. Zang is ook een belangrijk onderdeel en heeft een zeer Afrikaanse klank. Jaarlijks wordt in Essaouira het Gnaoua-festival gehouden (dit jaar van 12 april tot en met 15 mei).
Geef je vakantie naar Marokko extra diepgang en boek die rondom één van haar vele festivals. Er zijn genoeg mogelijkheden voor een inspirerende vakantie. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.
Wil je meer lezen?
Fes, een stap terug in de tijd
De 9400 straatje van Fès en andere bezienswaardigheden
Rabat, stad van piraten