Geschiedenis van Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko en tevens één van de vier koningssteden. De stad ligt aan de Atlantische Oceaan aan de oever van de rivier Bouregreg. Aan de andere oever van deze rivier ligt de stad Salé, met wie Rabat een interessante geschiedenis deelt.

 

Chellah

De geschiedenis van Rabat gaat terug tot aan de Romeinse tijd. Aan de monding van de rivier Bouregreg werd een stadje gesticht dat lange tijd in handen was van de Romeinen. Het stadje stond toen bekend onder de naam Sala Colonia en tegenwoordig onder de naam Chellah, restanten van deze beschaving liggen daar nog. Toen de Romeinen vertrokken namen de Berbers  het stadje over tot deze na verloop van tijd weer verlaten raakte.

Chellah bij Rabat

In  de 12e eeuw vestigden de Almohaden zich in de buurt.  Op de rots, uitkijkend over de regio en de monding van de rivier en bouwden zij een fort. Het stadje Chellah gebruikten ze als necropolis.

 

Ribat Al Fath

De khalief van de Almohaden, Abd Al-Mu’min, liet er een burcht en een moskee bouwen. Deze nederzetting werd “Ribat” genoemd, wat “vesting” betekent. De naam Rabat komt uiteindelijk van de naam Ribat Al Fath, wat ” het kamp van overwinning” betekent.
De vesting groeide. Toen de Yacoub Al-Mansour aan de macht kwam beleefde Rabat zijn eerste hoogtepunt. Deze kleinzoon van de stichter liet allereerst de vesting uitbreiden en legde de muren aan. Zo ontstond de Kasbah die we nu Kasbah Oudaya noemen.

Kashbah Oudaya Rabat

 

Hassantoren (Tour Hassan)

Maar de ambities van Yacoub Al-Mansour waren groter. Hij gaf opdracht tot de bouw van de grootste moskee en minaret ter wereld. Dat is helaas niet gelukt, want na het overlijden van sultan Yacoub al-Mansour is de bouw gestopt. Gelukkig kunnen we nog wel een overblijfsel van deze poging bewonderen: de Hassantoren (Tour Hassan).

Een leuk detail is dat de toren door de architect Jabir, die ook betrokken was bij het ontwerp van de Koutoubia Moskee in Marrakech en de Giralda in Sevilla.

De dynastie van de Almohaden werd uiteindelijk overwonnen door andere stammen, waaronder de Merinieden. Zij verplaatsten hun hoofdstad naar Fes en  de glorie tijd van Rabat leek voorbij.

Rabat Tour Hassan

Morisken uit Andalusië

Rond 1609 werden de morisken door Filips II verdreven. Jawel, dat is diezelfde Filips waar de Nederlandse Republieken toen moeite mee hadden. Een grote groep vluchtelingen vestigden zich in Rabat.

Piratenrepubliek in Salé

Aan de overkant van de oever lag het stadje Salé waarin diezelfde periode een broeinest van piraterij ontstond. Zij waren zo succesvol dat ze zich uiteindelijk onafhankelijk verklaarden van de rest van Marokko en een eigen republiek uitriepen. De eerste president van deze republiek was één van de meeste bekende piraten uit die tijd: Murad Reys, ook  wel bekend onder de naam Jan Janszoon van Haarlem, een Nederlandse piraat die zich bekeerde tot de Islam toen hij gevangen werd genomen.

Medina Rabat

In navolging van de piraten riepen ook de Morisken de onafhankelijkheid uit van Rabat er ontstond de gezamenlijke Republiek van Bou Regreg, waarbij met name Salé een gevreesde naam kreeg. Diverse sultans probeerden de republiek weer onder controle te krijgen, maar het duurde tot in de 19e eeuw tot de piraten-republiek enigszins aan banden kon worden gelegd. Deze republiek stortte pas in rond 1818.

De Fransen

In 1912 werd Marokko een Frans Protectoraat. Het Sultanaat was tot dan toe altijd onafhankelijk gebleven van de machtsstrijd en veroveringsdrang van de Europese mogendheden. Een verdrag tussen Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië zorgde er uiteindelijk voor dat Noord en zuid Marokko onder Spaans beheer zou vallen en de rest van Marokko onder de Fransen.

De Fransen, onder leiding van generaal Hubert Lyautey, maakten van de Rabat de officiële hoofdstad vanwege de band die de stad altijd heeft gehad met de heersende Alaouiten dynastie. Casablanca kozen ze als economische hoofdstad. Na de onafhankelijkheid in 1956 bleef Rabat de hoofdstad van Marokko en werd hoofdverblijfplaats van Koning Mohammed V.

Lamp Rabat

Nieuwe Infrastructuur en Ville Nouvelle

De Fransen bouwden nieuwe wijken en een moderne infrastructuur. Generaal Lyautey liet daarbij gelukkig de oude kasbahs en medina’s ongemoeid en de grote nieuwe wijken bekend onder de naam Ville Nouvelle, werden eromheen gebouwd. In Rabat lieten ze in de Kasbah Oudaya ook de mooie Andalusische Tuin aanleggen.

Medina Rabat

Koningsstad

Rabat is één van de vier koningssteden van Marokko. Koning Mohammed V en zijn zoon Hassan II liggen in Rabat begraven, hun mausoleum is één van de belangrijkste monumenten van de stad. In Rabat vind je ook het mausoleum van de Franse generaal Lyautey.

Ooievaar bij Chellah

Bezoek aan Rabat

Wil je Rabat bezoeken? Of een bezoek brengen aan de andere Koningsteden Marrakech, Fès of Meknes? Neem dan contact met ons op. Wij organiseren mooie reizen en stedenreizen op maat.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit