Andalusische Tuin Rabat

We hebben in enkele blogs aandacht besteed aan de geheime tuinen van Marokko. In Rabat ligt er ook een parel, eveneens verscholen achter muren: Jardin van Oudayas, oftewel. de Andalusische Tuin van Rabat.

De Kasbah van de Oudayas

Boven Rabat, uitkijkend over de monding van de rivier Bou Regreg en de Atlantische Oceaan, kan de Kasbah van Oudayas (Kasbah Udayas) je niet ontgaan. Hier ligt de bron van de geschiedenis van Rabat, de basis van de kasbah werd gelegd in de tijd van de Almohaden dynastie.
De binnenkant van de kasbah ziet er erg authentiek uit met haar mooie smalle straatjes en de blauwwitte huizen, die allen nog gewoon worden bewoond. Er mogen geen auto’s komen, het is dus heerlijk om doorheen te lopen en door de straatjes te slenteren.

Rabat Kasbah Oudaya

Bab El Kebir

Bij de ingang van de kasbah vindt u een bijzondere poort,  Bab El Kebir (ook wel Bab Oudaya genoemd). Dit is de belangrijkste toegang tot de Kasbah, een waar meesterwerk. De poort is gebouwd in 1195 in opdracht van Yacoub al Mansour,  een sultan uit de Almohaden-dynastie.  En was vooral bedoeld om indruk te maken en had in mindere mate de verdediging van de kasbah als doel.
De schoonheid van de poort zit hem vooral in haar harmonie en eenvoud,wat typisch is voor de Almohadische architectuur.

Geheime tuinen van Marokko

Andalusische Tuin

Het mooiste plekje in de kasbah is misschien wel de geheime tuin van Oudaya, ook bekend onder de naam  de Andalusische Tuin van Rabat. De tuin is niet eens zo oud, zij is ontworden en gebouwd door een Franse landschapsarchitect tussen 1915 en 1918. Je herkent de typische Andalusische sfeer meteen door de typische  waterpartijen en fonteinen, die als je eens in het Alhambra in Granada bent geweest herkenbaar zal voorkomen.

Rabat Jardin Oudaya

Zoals gebruikelijk bij Arabische tuinen ligt zij verborgen achter hoge muren. Een ander element waaruit blijkt dat het ontwerp van deze tuin duidelijk geïnspireerd is op de oude islamitische tuinen. Het is heerlijk vertoeven hier, tussen de  geurende sinaasappelbomen, oleanders, de tropische planten, bloemen en palmen. Het gevoel van verlatenheid die de tuin oproept draagt bij aan haar bijzondere en raadselachtige charme.

Klein Poortje

Heb je een tijdje genoten van de rust van de tuin,  ga dan door het kleine poortje aan de zijkant van de tuin. Je stapt het leuke café Maure binnen. Hier heb je, onder het genot van een kopje echte Marokkaanse Munt thee, een prachtig uitzicht over de baai en zusterstad Salé.

Andere bijzondere tuinen in Marokko

Marokko beschikt over vele bijzondere parken en tuinen. Lees meer de zogenaamde “geheime tuinen” van Marokko. Allen een oase van koelte ne rust. Zoals bijvoorbeeld het prachtige Jardin Majorelles in Marrakech, of de indrukwekkend Jardin Jnan Sbil in Fes de bespraken. En wat dacht je van de verborgen binnenplaatsen in de verschillende riads?

Slapen in riad Marokko

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere tuinen of wil je ook eens slapen in een authentieke riad. Neem dan contact op met Marlucia Travel.

Meer lezen?
8 tips om je vakantiegevoel vast te houden
Marokko is het land van kleuren. 7 blauwe tips tijdens je bezoek aan Marokko
Ontbijten in Marokko doe je met deze heerlijke pannenkoeken

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit