7 blauwe tips voor Marokko

Vandaag is het Blue Monday. Dit zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. De Britse psycholoog Cliff Arnall beweerde een formule te hebben ontwikkeld, waarmee hij de meest deprimerende dag van het jaar kon vaststellen.

 

Formule Blue Monday

De W is de maat voor het weer, de hoofdletter D staat voor de schulden en de kleine letter d voor het maandelijkse salaris. De T staat voor hoelang het geleden was dat het kerst was en Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt. De letter M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen.

Eenvoudig omschreven: de feestmaand is voorbij, wat ook inhoudt dat het geld dat we aan alle cadeaus en luxe etentjes op is. Inmiddels zijn de eerste rekeningen van het nieuwe jaar ook alweer binnen. En herinner je al die goede voornemens nog van het begin van het jaar? Die zijn we inmiddels ook alweer vergeten. En als klap op de vuurpijl is het ook nog eens maandag en moeten we weer aan het werk.

 

Let’s stay positive

Of bovengenoemde echt waar is of niet, doet er in mijn ogen niet zoveel toe. Ik hou sowieso meer van een positieve benadering. Mijn favoriete land Marokko helpt daar heel goed bij blijkt, want de kleur blauw kom je er overal tegen. Zullen we daar deze dag aan denken?

Een goede reden dus om alle leuke, mooie, inspirerende maar vooral BLAUWE tips voor Marokko onder elkaar te zetten. En dan wil ik graag van jou horen of je je daarna nog steeds zo gedeprimeerd voelt.

 

Het blauwe stadje van Marokko: Chefchaouen

Het kleine fotogenieke stadje Chefchaouen gelegen in het noordwest Marokko in de buurt van het Riff-gebergte is vrijwel helemaal blauw geverfd.

blauwe stadje Marokko chefchaouen

De blauwe mannen van de Sahara

In zuid Marokko, wanneer je de Sahara ingaat kom je ze tegen: de blauwe mannen van de Sahara. Dit is eigenlijk de naam die buitenstaanders hebben gegeven aan het de Berbers nomadenstam Toeareg. De sluiers die de mannen droegen (de vrouwen van dit volk dragen geen sluiers) zijn geverfd in de kleur indigo, welke ook afgeeft aan de huid, waardoor de gezichten van de mannen ook blauw kleurden.

Blauwe mannen Sahara Toeareg

De blauwe boten in Essaouira

Ooit was Essaouira één van de grootste havens van Marokko, nu niet meer. Nu is het een charmant havenstadje met een fantastische relaxte sfeer. In de haven liggen de blauwe boten van de vissers die er dagelijks op uit gaan. Je kan in de haven dan ook heerlijk verse vis kopen en ter plekke laten bereiden. Een werkelijk heerlijke culinaire belevenis.

blauwe boten Essaouira

 

Het blauwe keramiek uit Fès

Het Marokkaanse aardewerk is heel mooi en zeer geliefd bij velen. Het mooiste en meest verfijnde keramiek komt uit Fès, stad van ambachten. Deze keramiek is meestal kobaltblauw van kleur, vaak vermengd met de kleuren groen, goudgeel of blauwwit. Het aardewerk wordt eerst 24 uur langzaam gebakken en ook weer langzaam gekoeld. Vervolgens wordt het aardewerk bedenkt met een tinhoudend wit glazuur, waarna men met een penseel motieven tekent op de potten en schalen. Om het glazuur te laten verglazen, gaat het aardewerk vervolgens nogmaals de oven in, met als resultaat de bekende authentieke Marokkaanse schalen en potjes.

blauw keraiek Fès

De blauwe zee bij Agadir 

De stad Agadir is een echte badplaats. De stad ligt in een prachtige baai en heeft een prachtige lang en breed zandstrand en een mooie blauwe zee. Het is er bijna altijd mooi weer. Geen wonder dat hier veel toeristenhotels en resorts zijn ontstaan, het is een waar paradijs voor zonliefhebbers.

blauwe zee agadir

De blauwe tuin in Marrakech, Jardin Majorelles

In de Rode stad Marrakech, ligt een blauwe oase: Jardin Majorelles. Deze tuin werd ontworpen door de schilder Jacques Majorelle en werd later eigendom van mode ontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner.

Jacques Majorelle creëerde een tuin waar elke plant en iedere bloem even betoverend is, maar het meest indrukwekkend zijn misschien wel de vijvers, gebouwen en bloempotten die in de heldere kleuren kobaltblauw en geel zijn geschilderd. Deze kleur blauw wordt niet voor niets tegenwoordig ook wel Majorelle-blauw genoemd. Het is één van de mooiste tuinen van Marokko.

blauwe tuin Majorelles

De blauwe watervallen van Akchour

Op zo’n 30 kilometer van Chefchaouen, in de vallei van Talembote, ligt een klein paradijsje op aarde: de waterval van Akchour. De waterval en de omgeving zijn ongelofelijk mooi. In de zomer is het heerlijk verfrissend een duik te nemen is het koude blauwe water.

waterval akchour

Nog meer blauwe tips?

Marokko is het land van kleuren. Welke blauwe tips ben ik vergeten? Of welke zou jij graag willen toevoegen? Ik hoor het graag.

En ben je geïnspireerd geraakt door deze blauwe tips om te zien en te beleven in Marokko? Zou je de kleuren en geuren van dit mooie land zelfs een keer willen beleven? Neem dan contact met ons op, voor vrijblijvend advies.

Wil je meer lezen?
Wat is er te doen in Essaouira?
Ken je de geheime tuinen van Marokko?
Marokko is de beste plek om de Sahara te ontdekken

2 thoughts on “7 Blauwe tips voor Marokko

  1. Eveliena

    Je krijgt spontaan zin in vakantie om al dit blauw te kunnen bewonderen.
    Leuke blog met veel tips!

    • admin

      Dankje wel Eveliena voor het compliment.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit