Geschiedenis van Fès

In het hart van Marokko ligt een stad die je werkelijk kan laten ervaren hoe het leven er meer dan 1000 jaar geleden uitzag in Marokko. Deze stad ademt een sfeer uit van geheimhouding met haar doolhof van steegjes waarin je ongetwijfeld zal verdwalen (en dat zal je helemaal niet erg vinden). De geschiedenis van Fès is fascinerend.

We hebben het natuurlijk over Fès, de oudste van de vier koningssteden van Marokko. Deze stad is de belichaming van de geschiedenis van Marokko en tevens haar spirituele en religieuze hoofdstad.

 

De Idrissen

De oude stad – Fès el Bali – werd in 789 gesticht door Idris ibn Abdallah (788-791) ook wel Idriss I genoemd. Hij wordt over het algemeen beschouwd als de aartsvader van Marokko. Hij was op de vlucht voor het kalifaat van de Abbasiden, die hem wegens een machtsstrijd, als afstammeling van Fatima (de dochter van de profeet Mohammed), wilden vermoorden. Hij vestigde zich in de regio en trouwde met de dochter van de lokale Berber koning Ishaq ibn Mohammed. Samen kregen zij een zoon, Idriss II. Zijn zoon stichtte een nieuwe vestiging naast die van zijn vader. Later zijn beide vestigingen bekend geworden onder de naam Fès el Bali.

koninklijk Paleis Fes

Andalusische invloeden

Fès werd het al snel een belangrijk handelscentrum en groeide het uit tot een grote stad met een enorme artistieke en intellectuele prestige. Fès is een stad die wortelt in de Andalusische cultuur. Vanaf de 9e eeuw kwamen er golven van vluchtelingen uit Andalusië, zij waren op de vlucht voor de katholieke herovering. De Andalusische cultuur was op dat moment op haar toppunt, de vluchtelingen brachten hun wetenschap, kennis, kunt en rijkdom naar de stad.

Geschiedenis van Fes

Stad van kennis

Fès was hierdoor lange tijd niet alleen een spiritueel maar ook intellectueel middelpunt. In 859 werd de Karouine Universiteit gebouwd, dit was destijds één van de grootste universiteiten te wereld. Vandaag de dag is het nog steeds één van de belangrijkste intellectuele centra van de Arabische wereld en behoort daarmee tot de oudste universiteit van de wereld.

Karouine Universiteit

Stad van monumenten

De heersers van de Meriniden en de Alawid dynastieën verfraaiden de stad en bouwden vele monumenten waarvan de meeste bewaard zijn gebleven. Fès had een zeer kosmopolitische bevolking bestaande uit Moren, Berbers, Joden, Turken en christenen. In de 11e eeuw had de stad zelfs zo’n 500.000 inwoners, verdeeld over de twee nederzettingen aan de rivieroevers.

Fès bereikte haar hoogtepunt als een kennis- en handelcentrum in 1269. De Meriniden-dynastie maakten van Fès hun hoofdstad en de reputatie van kennisstad begon te groeien. De stad werd gevuld met vele grote gebouwen en monumenten, met inbegrip van madrassa’s voorzien van een kenmerkende mix van Arabische en Andalusische stijlen.

In de 16e eeuw verloor Fès haar status als hoofdstad toen de dynastie van de Saadiërs de hoofdstad verplaatsten naar Marrakech.

Riad in Fes

Frans Protectoraat

In 1912 werd het grootste deel van Marokko werd een Frans protectoraat. De Fransen maakten van Rabat de hoofdstad. Net als in andere grote steden legden ze in Fès nieuwe wijken aan, waarbij de de oude medina’s ongemoeid lieten. Hierdoor blijft de geschiedenis van Fès goed zichtbaar. Deze nieuwe wijken worden de Ville Nouvelle genoemd en worden gekenmerkt door brede, rechte boulevards.

 

Werelderfgoedlijst

In 1981 werd het verwaarloosde Fès el Bali toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. In de medina leeft en werkt men grotendeels nog zoals men eeuwen heeft gedaan. Er zijn meer dan 13.000 historische gebouwen te vinden, waaronder 11 madrassa’s en meer dan 300 moskeeën. Deze gebouwen, huizen en werkplaatsen worden nu beschermd en gerestaureerd door de overheid.

Bab bou jelou Fes, de blauwe poort in Fes

Stedentrip naar Fès

Een bezoek aan Fès is een ongekende ervaring. Het is een ideale bestemming voor een leuke stedentrip die net even anders is. Wil je na het lezen over de geschiedenis van Fès meer weten over de bekende en minder bekende bezienswaardigheden van deze stad, klik dan hier. Ook in de omgeving van Fès is er genoeg te doen en te beleven. Wil je meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer lezen?

Nieuwe mensen leren kennen tijdens deze bijzondere citytrip naar Fès
Dit zijn de 12 leukste activiteiten in Fès
Wat weet jij over de geheime tuinen van Marokko?

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit