Jardin Jnan Sbil, de parel van Fès

Aan de rand van het eeuwenoude gedeelte van Fès en de historische medina is, verscholen achter muren, een parel te vinden: de Tuinen Jnan Sbil. In onze reeks over de geheime tuinen van Marokko besteden we deze week aandacht aan deze bijzondere tuin.

 

Unieke verzameling flora en fauna

De tuin werd ontworpen in de 18e eeuw in opdracht van Sultan Moulay Abdellah naar het traditionele Arabische ontwerp. De tuin strekt zich uit over een oppervlakte van 7,5 hectare en bevat een unieke verzameling aan flora en fauna, met ongeveer 3000 verschillende soorten, waarvan sommige zeer zeldzaam zijn. Het is het oudste openbare park van de spirituele hoofdstad van Marokko.

Fès

Fès werd gesticht door de dynastie de Idrissiden rond het begin van de 8e eeuw en kende een bloeiperiode met de komst van de moslims van Al-Andalus, die in 1492 werden verdreven uit het Islamitische Spanje. Al-Andalus had destijds een zeer hoogwaardige cultuur ontwikkeld en deze bannelingen brachten hun kunstnijverheid en vakmanschap mee. Dit heeft sindsdien de stempel op Fès gedrukt.

Fès wordt beschouwd als de culturele, religieuze en spirituele hoofdstad van Marokko. Zij beschikt over de grootste en de meest authentieke medina ter wereld. Wanneer je één van de 9000 straatjes instapt heb je het gevoel terug te stappen in de tijd.

Jardin Jnan Sbil Fez

Jardin Jnan Sbil

Nabij Bab Boujloud ligt achter hoge muren, de prachtige tuin Jinan Sbil. De tuin is nog steeds veerkrachtig, mooi en vol en ademt de sfeer  van rust en vrede. Enkele jaren geleden is ze volledig opgeknapt en gerestaureerd. Daarmee bezit de tuin weer alle kenmerken van de historische erfenis en esthetiek die deze bijzondere stad van Marokko heeft gekenmerkt door de eeuwen heen.

 

Jardin Sbil Fez

 

Water

In de Arabische cultuur is de tuin een belangrijk element. Het is een plek waar men kan schuilen voor de warmte en waar ruimte is voor rust en reflectie. Tuinen hebben altijd een belangrijke plaats ingenomen in de islamitische samenleving, omdat ze het metafoor van het paradijs representeren. Ook in de tuin van Jnan Sbil speelt water een cruciale rol, dit is onder andere terug te vinden in de vele fonteinen en kanalen waarom de tuin beschikt, waarin men het ontwerp van de Arabische tuin kan ontdekken.

Jnan Sbil Fes

 

De rivieren Oued Fès en Oued Jawahir (de rivier van parels) stromen door de tuin. Een oude kapotte watermolen herinnert aan de tijden dat de oude stad werd aangedreven door watermolens en zo de ambachtslieden en hun werkplaatsen de mogelijkheid boden te werken. Fès was een van de eerst steden in de wereld die een waterdistributie netwerk bouwden die de stad de mogelijkheid gaven om de kunst van het tuinieren te ontwikkelen.

Jnan Sbil Garden Fes

 

Wil jij Fès en de tuin Jnan Sbil bezoeken?

Vele dichters hebben de lof gezongen over deze tuin en andere bijzondere tuinen in Marokko. Zo schreven we ook al over Jardin Majorelles in Marrakech en de Andalusische Tuin in Rabat. Wil je deze tuinen en de prachtige steden waar ze liggen bezoeken? Fès is ook ideaal voor een stedentrip. Neem dan contact met ons op.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit