Vorige week beschreven we kort zeven “geheime tuinen” van Marokko. Deze week gaan we dieper in op de geschiedenis van de Arabische tuin.
Traditioneel gezien is de Arabische tuin een koele plaats van rust en reflectie. De Arabische tuin wordt ook wel de Islamitische Tuin genoemd. Sinds het begin van de Islam hebben tuinen een centrale plaats ingenomen in de islamitische cultuur, ze representeren het metafoor van het paradijs.
Paradijs op aarde
Een tuin is eigenlijk de natuur volgens het ideaal van de cultuur, in dit geval een paradijs op aarde. In de Koran word de hemel beschreven als een schaduwrijke plek onder de bomen, met stromende beken en met fruit gevulde bomen en geurende bloemen. De religie kwam immers tot ontwikkeling in een droog woestijnklimaat, dan kan je je voorstellen welke weelde en waarde er aan water werd gehecht.
De symmetrische aanleg weerspiegelt de volmaakte orde van de schepping, ze zijn bedoeld voor rust en bezinning, om deze reden bevatten de islamitische tuinen meestal plekken om te zitten. Tussen weelderig groeiende struiken en bomen die getuigen van overvloed en schaduwrijke plekken en koele waterstromen die de genade van God symboliseren. Een verblijf in de tuin is zo een manier om aan de beloftes van het paradijs herinnerd te worden.
Bekende Islamitische tuinen
Veel Islamitische tuinen zijn verloren gegaan, maar je komt er nog enkele of restanten tegen over het gebied van Spanje en Marokko tot helemaal in het westen van India. De bekendste voorbeelden van de Islamitische tuin zijn de tuin van de Taj Mahal in India, de Shalamar tuinen in Lahore Pakistan en het Generalife bij het Alhambra, beide in Granada te Spanje.
Opbouw van de Arabische tuin
Het traditionele ontwerp van de Arabische tuin heeft zijn oorsprong in de Perzische tuinen. Water neemt daarbij een belangrijke plaats in. Een Perzische tuin bestaat uit vier zones, waardoor kanalen lopen die samenkomen in een centraal bassin, meestal met fontein. De vier kanalen verwijzen naar het paradijs, waar vier rivieren stromen, gevuld met water, wijn, melk en honing. De kanalen representeren niet alleen de overvloed van het paradijs, maar zijn ook functioneel als irrigatiesysteem.
Irrigatiesystemen
Bij Arabische tuinen werden de water kanalen later vooral gebruikt voor de noodzaak om te irrigeren. Men ging daarbij heel zorgvuldig om met water, met zorg werd nagedacht over waar men water vandaag kon halen en hoe dit zuinig en efficiënt en gebruikt kon worden voor besproeiing en verkoeling.
Het creëren van weelderig groen had dus ook een praktisch noodzaak, naast scheppen van schoonheid, ook het laten groeien van fruit en het scheppen van schaduw. Schaduw is zo nodig in het droge hete klimaat.
Tuinpaviljoen
Tuinpaviljoens hebben meestal de vorm van een vierkant en staan vrij en centraal in de tuin. Ze zijn aan alle kanten open, ontworpen om van alle kanten van de tuin te genieten. Uiteraard bieden ze ook beschutting tegen de zinderende zon.
De ommuurde tuin
Arabische tuinen worden ingesloten door hoge muren of gebouwen, vaak met grote poorten in het midden van de muur. De muur symboliseert ook hier weer de tuin als paradijs, afgesloten van de buitenwereld, letterlijk en figuurlijk. Op deze manier kan men in de tuin zijn geest afsluiten van de buitenwereld en zich concentreren op daar waar hij op dat moment mee bezig is.
Daarnaast hebben de muren ook een praktisch nut, de muur beschermt de tuin van invloeden van de (weers)invloeden van buitenaf waardoor de tuin makkelijk te onderhouden is en men ongewenste bezoekers buiten houdt.
Tuinen in Marokko
We besteden de komende weken aandacht aan zeven bekende tuinen in Marokko:
- De Tuin van Majorelles – Marrakech
- Andalusische Tuin – Rabat
- Jardin Jnan Sbil – Fès
- De Tuinen van Bahia Paleis – Marrakech
- De Tuinen van Mendoubia – Tanger
- Menara Tuin – Marrakech
- De tuinen van Agdal – Marrakech
Ben je nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere tuinen of wil je ook eens slapen in een authentieke riad. Neem dan contact op met Marlucia Travel.
Bronvermelding:
http://www.gardenvisit.com/history_theory/library_online_ebooks/ml_gothein_history_garden_art_design/arabian_court_gardens
http://www.academia.edu/1861364/Origin_of_Islamic_Gardens
https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_garden
http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i001842.html
https://www.clubgreen.nl/islamic-gardens/