Tuinen Bahia Paleis

Marokko is een land met een rijke historie aan bijzondere architectuur, waarin tuinen een belangrijke plaats en rol innemen. We besteden daarom  aandacht aan de bijzondere en vaak verborgen tuinen van Marokko. In deze blog vertel ik over de tuinen van het Bahia Paleis in Marrakech.

De naam van het weelderige Bahia Paleis betekent ‘schittering’. Het paleis werd aan het einde van de 19e eeuw gebouwd en bestaat uit meerdere gebouwen, talrijke gangetjes en poorten en sprookjesachtige tuinen en binnenplaatsen.

 

Een paleis van de Grootviziers

De bouw, het ontwerp en de uitbreiding van het paleis vond plaats onder het beheer van twee grootviziers, vader en zoon, die hun macht wilden uitstralen door onder andere de bouw van dit indrukwekkende bouwwerk.

Patio Bahia Paleis

Si Moussa kwam uit een slavenfamilie en werkte zich uiteindelijk op tot Grootvizier van Sultan Sidi Mohammed ben Abd al Rahman (die regeerde van 1859 tot 1873) en later van de sultan Moulay Hassan I. Van de macht en rijkdom die hij hierdoor vergaarde liet hij het Bahia Paleis bouwen. Toen hij overleed , werd hij als grootvizier vervangen door zijn zoon Ba Ahmed (1840 – 1900), die het paleis ging uitbreiden tot éen van de mooiste paleizen van het land.

Na de dood van Hassan I zorgde Ba Ahmed dat niet de oudste zoon van Hassan I de nieuwe sultan werd, maar de toen nog minderjarig Sultan Moulay Abd al-Aziz. Hij verkreeg hiermee in feite het regentschap van Marokko. Hij breidde onder meer het Bahia paleis uit, waarbij hij gebruikt maakte van zijn verworven rijkdom en macht.

Leuk weetje: de broer van Ba Ahmed liet in de buurt ook een paleis bouwen: Dar Si Saïd. Momenteel bekend als een museum voor Marokkaanse kunsten.

Bahia Paleis

Hoeveel concubines?

Er wordt gezegd dat het paleis werd gebouwd als een huis voor vier echtgenotes en de 160 officiële concubines van Ba Ahmed en dat het zijn bedoeling was dat ze elkaar zo weinig mogelijk zouden tegenkomen. Om die reden zou het paleis 160 verschillende kamers bevatten. Er worden overigens ook andere aantallen genoemd, niettemin spreekt dit voor veel mensen tot de verbeelding.

Bij het overlijden van Ba Ahmed in 1900 werd het paleis binnen enkele uren tijd leeggehaald door zijn vrouwen, bedienden en door zijn Sultan, waarvan wordt gezegd dat die jaloers was op de rijkdom en macht van Ba Ahmed.

Tuin Bahia Paleis

 

Fransen in het Bahia Paleis

In 1908 nam de toenmalig grootvizier Glaoui het paleis weer in gebruik om zijn Franse gasten te vermaken. Daarna heeft het enige tijd als residentie gediend van de Franse generaal Lyautey, toen Marokko in 1912 onder Frans protectoraat kwam te staan. Momenteel is een gedeelte van het paleis open voor bezichtiging en wordt een andere gedeelte regelmatig door de huidige koninklijke familie gebruikt om gasten te ontvangen.

 

Ontwerp van het Bahia Paleis

Het Bahia Paleis is een prachtig voorbeeld van Alawi-stijl en is gebouwd in twee fasen. Het eerste deel van het paleis werd gebouwd tussen 1859 en 1873 door Si Moussa. Het tweede deel werd gebouwd tussen 1894 en 1900 in opdracht van zijn zoon Ba Ahmed.

Het paleis was bedoeld om indruk te maken: naast prachtige architectuur en decoratie is het vooral heel groot: het geheel beslaat bijna acht hectare.  Kosten noch moeite werden gespaard, ambachtslieden werden uit Fez gehaald om te werken aan deze monumentale taak. Er was geen vooropgezet plan, het paleis werd uitgebouwd als er weer nieuwe grond verkregen was. Hierdoor is het ontwerp onregelmatig, bestaande uit een reeks van ommuurde patio’s en tuinen, paviljoenen en gebouwen

Bahia_Paleis_sinaasappel

 

De tuinen van het Bahia Paleis

Het Bahia Paleis in Marrakech heeft meerdere tuinen. Er is een grote tuin van twee hectare. Verder bestaat het paleis uit patio’s en kamers die op de diverse binnentuinen uitkomen.

Het oudste gedeelte van het paleis, Dar Si Moussa, heeft haar binnenplaats op het noorden van het complex. Ze bestaat uit een centrale tuin met diverse fonteinen en cipressen, jasmijn en sinaasappelbomen. De weelderige tuin wordt omringt door twee prachtig, met met keramische tegels, versierde kamers. Dar Si  Moussa omvat slechts een klein gedeelte van het gehele paleis en is zeer de moeite waard vanwege het verfijnde interieur.

Grootvizier Ba Ahmed bouwde het paleis verder uit, onder hem groeide het uit tot de huidige omvang. Het resultaat is een ronduit prachtig complex vol mozaïeken, en prachtig stuc- en houtsnijwerk. Het meest opvallend in het paleis is de grote binnenplaats. Omringt door galerijen doet de sfeer meteen denken aan Andalusische paleizen. De paden zijn betegeld met de bekende Marokkaanse zelliges. De overige vlakken zijn geplaveid met groter marmeren platen. In het midden bevindt zich een grote fontein

Bahia Paleis

Bezoek het Bahia Paleis

Als je in Marrakech bent is het Bahia paleis één van de bezienswaardigheden in Marrakech die je gezien moet hebben. Van de 8 hectares en 160 kamers is maar een gedeelte open voor het publiek, dit is echter voldoende om een goede indruk te krijgen van haar grandeur. Toegang is slechts 10 dirham en het is de moeite waard je te laten rondleiden door een gids.

Wil je meer lezen?
Waarom arabische tuinen je aan het paradijs doen denken
De magie van de oude Romeinse ruïnes van Volubilis
Geheime rendez vous in de tuinen van Menara

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit