De Tuinen van Agdal

De Tuinen van Agdal zijn misschien wel de belangrijkste tuinen in Marrakech en ze worden soms ook wel aangeduid als de Islamitische tuinen van Versailles. Toch zijn ze minder bekend en worden minder vaak bezocht dan bijvoorbeeld Jardin Majorelles of de Tuinen van Menara.

Geschiedenis Tuinen van Agdal

De oorsprong van de naam is terug te vinden in de Berberse Taal en betekend “Ommuurde Weide”. De tuinen zijn in opdracht van Sultan Abdel Moumen in de vorm van boomgaarden. Deze heerser van de Almohaden-dynastie, kwam in de loop van de twaalfde eeuw aan de macht. De Tuinen van Agdal werden aangelegd direct grenzend aan de zuidelijke rand van de medina van Marrakech. Ze hadden zowel de functie om te dienen als productieve boomgaarden als privé tuinen voor de sultans. Tijdens de dynastie van de Saadiers werden de tuinen gerenoveerd en ommuurd.

Tuinen_Agdal

UNESCO

In de immer bruisende stad Marrakech is deze historische prachtige locatie een zeldzaam oord van rust. Een wandeling door deze geurende tuinen met een rijke historie brengt bezoekers in vervoering en rust. In 1985 de Tuinen van Agdal, samen met de Menara tuinen en de medina van Marrakech werden genoteerd door UNESCO als een World Heritage Site.

Ontwerp

Met een oppervlakte van ongeveer vierhonderd hectare zijn de Tuinen van Agdal een prachtig voorbeeld van de typische Islamitische landschapsarchitectuur uit die tijd. Agdal bestaat eigenlijk uit verschillende verbonden tuinen en boomgaarden waarvan de één leidt naar de volgende.

Waterbassin Tuin van Agdal

Het oude ontwerp en de indrukwekkende technische prestaties van destijds maken een bezoek aan de Tuinen van Agdal zeer de moeite waard. De tuinen en de boomgaarden worden hier, evenals de  Tuinen van Menara, geïrrigeerd door middel van een complex ondergronds irrigatiesysteem gebaseerd op geboorde putten (Khettaras), kanalen en qanats. Het water voor de tuinen is afkomstig uit het Atlasgebergte en de Ourika-vallei.

Rust en sereniteit

Al slenteren langs de paden en genietend van de rust geeft een bezoek aan de tuinen je een glimp van de rijke geschiedenis van Marokko. De wandelpaden in de tuin zijn omzoomd met olijfbomen en in de boomgaarden zijn rijen van granaatappel-, sinaasappel-, abrikoos-, vijg- en citroenbomen te vinden. In het oude waterbassin zijn enorme karpers te vinden en men picknickt graag onder de olijfbomen. En vergeet vooral niet het spectaculaire uitzicht op de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte tegen een helderblauwe hemel.

Tuinen van Agdal

Bezoek

De Tuinen van Agdal zijn wellicht een wat minder bekende toeristische attractie in Marrakech maar zij zeer de  moeite waard om te bezoeken. Ook de lokale bevolking neemt graag de tijd om te wandelen door deze tuinen.

Helaas is slechts een klein deel van de tuinen geopend voor het publiek. Twee keer per week, op vrijdag en zondag kunnen bezoekers de tuin bezoeken, vanaf 08:00-17:00 en de toegang is gratis. Wanneer de koning in Marrakech is blijft de tuin gesloten. Voor de  komende jaren is er een grote restauratie gepland, laten we hopen dat we daarna op meerdere dagen van de tuin kunnen gaan genieten. Wil je hier een keer naar toe, neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit