Hoe overleef ik een hete zomer in Marokko?

Wij zijn brengen regelmatig onze eigen gezinsvakantie tijdens de zomer in Marokko door. Wij brengen een groot deel van die tijd altijd in ons eigen stadje Essaouira door, waar het een stuk koeler is. Maar we gaan ook graag op pad natuurlijk, het binnenland in en daar is het in de zomer heet, heel erg heet. Toch kan je Marokko in de zomer ook goed bezoeken. Je moet je alleen iets beter voorbereiden op hoge temperaturen. Daarom geven we hier 6 tips om een hete zomer in Marokko te overleven.

1 Water

Dit is super belangrijk: drink ruim voldoende water, de hele dag door, naast eventuele andere drankjes. Als ik in Marokko ben, zeker in warme periodes, ga ik nergens heen zonder een grote fles water. Drink als toerist nooit uit de kraan in Marokko, overal zijn flessen mineraal water te koop en die zijn niet duur. Als we ergens een paar dagen zijn, haal ik vaak een extra grote fles van een paar liter, waarmee ik mijn kleinere flesje navul. Zo weet ik ook zeker dat ik altijd genoeg water in mijn hotelkamer heb.

Water drinken in Marokko

2 Pas je dagritme aan en plan je activiteiten in de ochtend of in de avond

In Nederland en België zijn we graag overdag actief. Hier kan dat ook, omdat het zelden voorkomt dat de temperaturen dusdanig oplopen. In warme landen passen de bewoners hier hun dagritme op aan.

De middag is het heetste gedeelte van de dag. Dat is het moment om rustig aan te doen en niet om actief onderweg te zijn. Doe een dutje, beperk je bewegingen of ga naar een plek met airco. Wil je de stad bewonderen, doe dat in de ochtend. Of juist in ’s avonds, want dan is er vaak veel te doen. Wanneer het afkoelt gaat iedereen naar buiten. Op pleinen zijn vaak activiteiten en veel winkels zijn laat open.

 

Boek een reis naar Essaouira

3 Blijf uit de zon

Wij koesteren de zon, omdat in ons deel van de wereld hij niet altijd schijnt. Wanneer hij eenmaal schijnt, dan willen we hem helemaal in ons opnemen. Dat is niet verstandig in Marokko, daar is het juist van belang jezelf te beschermen. Blijf daarom zoveel mogelijk uit de zon. Ga niet zitten op zonovergoten terrasje, maar zoek altijd een plek in de schaduw. Bezoek een mooi park of “geheime tuin” en vertoef dan in de schaduw van de bomen. Of blijf, zoals de bewoners zelf doen, overdag zoveel mogelijk binnen.

Fes el-Bali

4 Draag de juiste kleding

In tegenstelling wat veel mensen denken, is het beter om bij warm weer je bedekt te kleden. Draag dan vooral loszittende kleding, bij voorkeur van natuurlijk stoffen in lichte kleuren. Deze kleding houd je koeler dan een blote huid waar de zon vol op brand. Een ander voordeel is natuurlijk dat de kleding je huid beschermt tegen de uwv-stralen van de zon.

Draag altijd wat op je hoofd als je langere tijd buiten bent, bijvoorbeeld een pet of een mooie hoed. En zeker niet onbelangrijk: draag een zonnebril om je ogen te beschermen. Smeer de huid die niet bedenkt is,altijd in met zonnebrand.

Lees ook: Wat in te pakken voor een woestijntocht?

5 Houd overdag ramen en deuren gesloten

Indien er geen airco is in je riad (de meeste hotels hebben die wel), zorg dan dat je de gordijnen, ramen en deuren gesloten houdt. In het donker blijft alles koeler en op deze manier wordt de warmte zoveel mogelijk buiten gehouden.

Boek een reis naar Essaouira

6 Ga naar de kust

In het binnenland is het verzengend heet, maar aan de kust is het vaak een stuk aangenamer. In de kustplaatsen als Agadir en Essaouira staat vaak een verkoelende wind, waardoor de temperaturen daar variëren rond de 25 á 30 graden. De kans op oververhitting is daardoor een stuk kleiner. Ik kan niet wachten tot we gaan.

Boek een reis naar Essaouira

Heb je het toch te warm gekregen?

Kijk uit voor oververhitting of een zonnesteek. Voel je dat je het te warm krijgt: ga meteen uit de zon en bij voorkeur naar een koele plaats. Het is belangrijk dat je snel afkoelt. Dit kan door een lap nat te maken met (koud) water en deze in je nek te leggen. Drink water en eet iets zouts.

Wanneer iemand duizelig wordt of zijn bewustzijn verliest is het  zaak om hulp te halen. Kijk dan uit met eten en drinken, maar zorg wel dat men afkoelt. Bedenk dat wij de hoge temperaturen niet gewend zijn en daardoor extra op symptomen van ons lichaam moeten letten.

Lees hier waar je op moet letten zijn een zonnesteek of een hitteberoerte.

Wil je meer lezen?
Zoete Marokkaanse muntthee, voor gastvrijheid en koel blijven
De verrassende landschappen van Marokko: 6 prachtige watervallen
Liever wat koeler? Wat is de beste reistijd voor Marokko?

One thought on “Hoe overleef ik een hete zomer in Marokko?

  1. Roosje

    Marokko is indd super heet l…

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit