10 reden waarom reizen je gelukkig maakt

Het is wetenschappelijk bewezen, dit is altijd een goed argument om mee te beginnen, reizen maakt ons gelukkig. Het blijkt dat langdurig geluk vooral wordt gecreëerd door ervaringen en niet zozeer door spullen. De grootste bedreiging van geluk, zo blijkt uit het onderzoek, is gewenning.

1 Het onverwachte voorkomt sleur

De grootste bedreiging van geluk is gewenning. Het onverwachte voorkomt sleur. Op reis gebeurt er altijd wel iets onverwachts, soms is dat iets leuks, soms ook niet. Het flexibel om kunnen gaan met deze onverwachte gebeurtenissen stimuleert je zelfvertrouwen, je blijkt meer te kunnen dan je zelf misschien wel dacht.

2 Het terughalen van mooie herinneringen wekt opnieuw je geluksgevoel op

Ik weet ze nog goed, de eerste ochtend dat ik wakker werd in de Trans Siberiëexpres, de fantastische B’stilla die ik kreeg mijn allereerste avond in Marokko, de muziek die ik naar luisterde in Zuid-Afrika, de unieke beleving van de sterrenhemel in Erg Chebbi woestijn. Unieke reiservaringen die op dat momenten mij al gelukkig maakten, maar de herinnering die dat nog steeds doet. Ik haal ze regelmatig terug en houdt zo de reizen en het geluksgevoel dicht bij me. “The moment may be temporary but the memory is forever.” – Bud Meyer

3 Nieuwe activiteiten betekent minder stress

Op vakantie zijn betekent minder stress. Volgens onderzoeker Jeroen Nawijn is de perfecte vakantie duur 13 dagen. Ga je minder dan 7 dagen dan kan je niet genoeg afstand nemen, aldus het onderzoek. En voor een reis van meer dan 2 weken moet je extra veel organiseren, wat dan weer ten koste zou gaan van je geluksgevoel (maar wat mij betreft kunnen mijn reizen niet lang genoeg duren).

Door te reizen ontdekken we nieuwe aspecten van onszelf. Daarnaast zijn we op reis vaak actiever en meer in beweging en dat is goed voor onze fysieke gezondheid, bewegen helpt immers altijd goed tegen stress. “Dear Stress, let’s break up.”

4 Geld uitgeven aan ervaringen in paats van spullen levert meer geluksgevoel op

Geld uitgeven aan een reis maakt je op lange termijn gelukkiger dan geld uitgeven aan spullen. Het geluksgevoel bij aanschaf van een materiële aankoop is veel kortstondiger dan de blijvende ervaring en herinnering die en reis oplevert. We raken immers snel gewend aan de spullen om ons heen, ervaringen daar en tegen, zorgen voor meer tevredenheid en geluksgevoel op de lage termijn. “Collect moments, not things!”

5 Door van afstand naar je leven te kijken creeër je een frisse blik

Afstand nemen van een situatie helpt vaak om ergens op een andere manier naar te kijken. Dit geldt voor je werk en natuurlijk ook voor je eigen dagelijkse leven. Door in een nieuwe omgeving nieuwe ervaringen op te doen, creëer je een frisse blik. Je gaat op een andere manier kijken naar problemen of de sleur waar je mee worstelt en de kans dat je ineens de oplossing weet is groot.

Reizen maakt je gelukkig

6 “Van nieuwe dingen leren wordt je gelukkiger

Van reizen wordt je creatiever. De voorwaarde is wel dat je op reis andere dingen doet dan wanneer je thuis bent. Nieuwe dingen leren dagen je brein uit en daar wordt je gelukkig van. “To live a creative life we must lose our fear of being wrong.”

7 Van reizen wordt he dankbaarder voor wat je hebt

Reizen zorgt ervoor dat je bepaalde dingen die je thuis hebt wat meer waardeert, zeker als je een land bezoekt waar men het met minder moet doen. Wat voorheen vanzelfsprekend was, blijkt ineens bijzonder en maakt je dankbaar voor wat je hebt. “The things you take for granted, someone else is praying for. Be thankful.”

Reizen maakt je gelukkig

8 Op reis ontmoet je nieuwe mensen

Op reis maak je makkelijker vrienden dan thuis. Omdat je onderweg bent knoop makkelijker een praatje aan met een vreemde en sta je meer open voor contact met anderen. ”Good friends are hard to find, harder to leave and impossible to forget.“

9 Kennismaking met andere culturen en gebruiken zorgt voor verrijking van de geest

Veel reizigers gaan op reis om hun geest te verrijken. Ze halen energie uit de kennismaking en verdieping in andere culturen. De ervaring van andere gewoontes openen je de ogen en maken je meer openminded. Die verdieping geeft je een gevoel van verrijking. “Culture is the widening of the mind and of the spirit.”- Jawaharlal Nehru

Suikerfeest_Henna

10 “Pleasure is found in anticipation, later in memory.” – Gustave Flaubert

Voor en napret voor een vakantie maakt een mens gelukkig. Naar vakantiefoto’s kijken lokt dezelfde reactie uit als op reis gaan. De herinnering aan je beleving is dus net zo belangrijk als de beleving zelf. De lengte van je vakantie heeft niets te maken met het positief gevoel achteraf. Daarom is het bekijken van onze vakantiefoto’s zo belangrijk of je vrienden of collega’s vertellen hoe je vakantie was. Hier lees je meer tips hoe je langer in vakantiestemming kan blijven.

 

Boek een vakantie naar Marokko

Ik geef als toegift een 11e tip: boek je volgende vakantie of reis naar Marokko. Dit prachtige land heeft zo ongelofelijk veel te bieden. Op minder dan 4 uur vliegen stap je in een compleet andere wereld, vol geuren, kleuren en belevenissen. De mensen zijn lief en gastvrij, de natuur divers en spectaculair. Nee vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je graag meer over dit mooie land en onze unieke reizen.

 

Meer lezen?

Welke plekken in de woestijn kan ik het best bezoeken?
Deze 12 activiteiten in Fez mag je niet missen.
Aït Bougmez wordt ook wel de Geluksvallei genoemd, lees hier waarom.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit