Heb jij wel eens van het blauwe stadje Chefchaouen gehoord? Volgens velen is het één van Marokko’s mooiste stadjes: gelegen op een berghelling in het Rif gebergte, uitkijkend over de vallei ligt het stadje met haar pittoreske blauwe huisjes. We krijgen regelmatig de vraag: waarom is Chefchaouen blauw?
Korte geschiedenis
Het stadje is al eeuwen oud en werd gesticht in de 15e eeuw als een klein fort, oftewel Kasbah. Het stadje groeide met de komst van Joodse en Moorse vluchtelingen uit Andalusië. Zoals op veel andere plaatsen in Marokko, floreerde de Joodse gemeenschap en woonden ze vaak samen in de Mellah, oftewel de Joodse wijk.
In de jaren ’30, met de opkomst van het nazisme en fascisme in Europa, groeide het aantal Joodse inwoners in dot stadje. De meeste vertrokken of gevlucht uit Europa, waar de Tweede Wereld Oorlog op het punt stond te beginnen. De meeste Joodse inwoners van Chefchaouen (en de rest van Marokko) vertrokken in de jaren ’50 naar Israel. Geeft dit antwoord op de vraag: Waarom is Chefchaouen blauw?
De kleur blauw symboliseert de hemel
De kleur blauw representeert in het Joodse geloof de kleur van de hemel en daarmee vaak ook God. Het is daarom binnen Joodse gemeenschappen niet ongebruikelijk om dingen blauw te schilderen.
Het zou kunnen dat de Joodse inwoners van Chefchaouen hun huizen blauw schilderden en dat deze gewoonte later is overgenomen door de overige bewoners. De komst van groepen Joodse vluchtelingen in de jaren ’30 zou hier een rol in hebben kunnen spelen.
Om de muggen weg te houden
Een andere reden die genoemd wordt voor de blauwe kleur is dat er mensen zijn die geloven dat de kleur blauw muggen zou afschrikken. Zou het kunnen dat de bewoners van het stadje merkten dat er minder muggen in de Joodse wijk waren en dat men daarom heeft besloten om de huizen blauw te schilderen?
Verkoeling in de warmte
In de zomermaanden is Marokko erg warm. Het zou kunnen dat de bewoners erachter kwamen dat de kleur blauw, evenals wit, helpt om hun huizen in deze warme maanden koeler te houden. Of misschien schildert men de huizen gewoon omdat ze het er mooi uit vinden zien.
Toeristen
Om welke reden de blauwe kleur traditie is geworden, feit is dat het stadje hierom tegenwoordig toeristen trekt. Het ziet er erg mooi en charmant uit, waardoor het stadje als snel de officieuze naam “de blauwe parel van Marokko” kreeg. Het is ook zeker de moeite waard om er een bezoek te brengen. De ontspannen sfeer en de prachtige omgeving bieden ontzettend veel moois.
Wil jij ook een keer Chefchaouen bezoeken?
Heb je interesse om zelf door de blauwe steegjes van Chefchaouen te lopen? Neem dan contact met ons op, we stellen graag een reis op maat voor je samen.