Waarom is Chefchaouen blauw

Heb jij wel eens van het blauwe stadje Chefchaouen gehoord? Volgens velen is het één van Marokko’s mooiste stadjes: gelegen op een berghelling in het Rif gebergte, uitkijkend over de vallei ligt het  stadje met haar pittoreske blauwe huisjes. We krijgen regelmatig de vraag: waarom is Chefchaouen blauw?

Korte geschiedenis

Het stadje is al eeuwen oud en werd gesticht in de 15e eeuw als een klein fort, oftewel Kasbah. Het stadje groeide met de komst van Joodse en Moorse vluchtelingen uit Andalusië. Zoals op veel andere plaatsen in Marokko, floreerde de Joodse gemeenschap en woonden ze vaak samen in de Mellah, oftewel de Joodse wijk.

In de jaren ’30, met de opkomst van het nazisme en fascisme in Europa, groeide het  aantal Joodse inwoners in dot stadje. De meeste vertrokken of gevlucht uit Europa, waar de Tweede Wereld Oorlog op het punt stond te beginnen. De meeste Joodse inwoners van Chefchaouen (en de rest van Marokko) vertrokken in de jaren ’50 naar Israel. Geeft dit antwoord op de vraag: Waarom is Chefchaouen blauw?

Wat is er te zien in Chefchaouen

De kleur blauw symboliseert de hemel

De kleur blauw representeert in het Joodse geloof de kleur van de hemel en daarmee vaak ook God. Het is daarom binnen Joodse gemeenschappen niet ongebruikelijk om dingen blauw te schilderen.

7 blauwe tips voor Marokko

Het zou kunnen dat de Joodse inwoners van Chefchaouen hun huizen blauw schilderden en dat deze gewoonte later is overgenomen door de overige bewoners. De komst van groepen Joodse vluchtelingen in de jaren ’30 zou hier een rol in hebben kunnen spelen.

Om de muggen weg te houden

Een andere reden die genoemd wordt voor de blauwe kleur is dat er mensen zijn die geloven dat de kleur blauw muggen zou afschrikken. Zou het  kunnen dat de bewoners van het stadje merkten dat er minder muggen in de Joodse wijk waren en dat men daarom heeft besloten om de huizen blauw te schilderen?

Steegje Chefchaouen

Verkoeling in de warmte

In de zomermaanden is Marokko erg warm. Het zou kunnen dat de bewoners erachter kwamen dat de kleur blauw, evenals wit, helpt om hun huizen in deze warme maanden koeler te houden. Of misschien schildert men de huizen gewoon omdat ze het  er mooi uit vinden zien.

tips_vakantiegevoel

Toeristen

Om welke reden de blauwe kleur traditie is geworden, feit is dat het stadje hierom tegenwoordig toeristen trekt. Het ziet er erg mooi en charmant uit, waardoor het stadje als snel de officieuze naam “de blauwe parel van Marokko” kreeg. Het is ook zeker de moeite waard om er een bezoek te brengen. De ontspannen sfeer en de prachtige omgeving bieden ontzettend veel moois.

Wil jij ook een keer Chefchaouen bezoeken?

Heb je interesse om zelf door de blauwe steegjes van Chefchaouen te lopen? Neem dan contact met ons op, we stellen graag een reis op maat voor je samen.

boek zonder stress je familievakantie

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit