De Tuinen van Mendoubia

Wanneer je een bezoek brengt aan de fameuze havenstad Tanger zal u vast en zeker een bezoek brengen aan de Tuinen van Mendoubia. Dit schijnbaar eenvoudige park is een essentieel onderdeel van het erfgoed van Tanger. Dit rustige park, vol bomen, biedt het publiek een aangename, schaduwrijke plaats om af te koelen van de hitte van de dag. Dit is de vijfde tuin die we bespreken in een serie over de geheime tuinen van Marokko.

Tanger

De stad Tanger is al eeuwen fameus, ze wordt ook aangeduid al “de poort van Afrika”. Tanger was ooit een van de belangrijkste havensteden in Marokko, op kleine afstand van Europa was het een stad waar vele culturen samenkwamen. Wat goed te merken is in de kleurrijke stad.

Het centrum van Tanger is gezellig en aan de mooie boulevard vindt je terrasjes waar je heerlijk onder de palmbomen kan genieten van de unieke sfeer die er in Marokko heerst.

Vanaf de zee gezien ziet de stad er prachtig uit. De blauw-witte huizen en minaretten kruipen de heuvel op en kijken uit over de baai. Er in diverse interessante bezienswaardigheden in de stad, zoals de Grande Socco, de moskeeën van Sidi Bounabib en Moulai Ismail.

Tangier

Internationale zone

Toen Marokko in 1912 onder Frans en Spaans protectoraat viel bleef de stad Tanger een twistpunt tussen de mogendheden Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië die elkaar de zeggenschap over deze belangrijke haven niet gunden.

Uiteindelijk kwamen de betrokken partijen tot een compromis en werd Tanger in 1923 een “internationale zone”. De stad kwam daarmee onder het bewind van een tiental landen en een vertegenwoordiger van de sultan: de “Mendoub”. Tanger werd hiermee een fiscaal paradijs, want er bestond volledige handelsvrijheid en belastingen werden afgeschaft.

De Mendoub, vertegenwoordiger van de sultan

De gebouwen en de tuinen waren ooit de thuisbasis van de Mendoub, die hier vanaf de jaren 20 zetelde als de vertegenwoordiger van de sultan, de Mendoub.

In 1970 kocht de schatrijke Amerikaanse uitgever Malcolm Forbes de residentie waar de Mendoub verbleef. Tot zijn dood in 1990 heeft hij het pand regelmatig gebruikt hij gaf hier ondermeer grote feesten. Momenteel is het een museum waar zijn collectie van 115.000 militaire miniaturen te zien is.

Tanger Mendoubia

De Tuinen van Mendoubia

De Mendoubia Tuinen worden geflankeerd door een elegante lijn van koloniale gebouwen, misschien wel de mooiste in zijn soort in de stad.  De tuinen bieden een hoop schaduw en mooie fonteinen

Bij de ingang bestaat uit een prachtige boog met Arabische tekst. Het park, met haar vele bomen en haar rust, biedt het publiek een plek om af te koelen en te ontspannen.

Wat naast rust en verkoeling de tuin ook zeker een bezoekje waard maakt is de meer dan 800 jaar (!) oude Banyan boom. Daarnaast vindt u er vijgen- en palmbomen. De rustige rust biedt de perfecte get-away-spot als je moe bent van de drukte van de stad zijn en mag niet worden verwaarloosd.

Tangier Banyan

Kanonnen

Een andere leuke bezienswaardigheid van de tuin zijn de 30 bronzen kanonnen die afkomstig zijn van de oude mediterrane vloten. Ze dateren uit de 17e eeuw en geven u inzicht in de aard van de reis over zee die ooit het gebied uitgekamd.

Op de top van de centrale heuvel is een monument geflankeerd door kanonnen dat de toespraak van Mohammed V te vragen voor onafhankelijkheid bevat.

Bezoek

Tanger is een prachtige stad om te bezoeken. Wil je hier een keer naar toe, neem dan contact met ons op.

 

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit